Oude schaakflitsen

 

27 juni 2018

Schaakprobleem 8

Wit geeft mat in 2

 

 

 

Hierbij de oplossing van probleem 7: Pd6+ Ke7 2.Pd5#

 

 

 

9 juni 2018

Marc niet te stoppen.
Afgelopen donderdag is het snelschaaktoernooi gehouden.
Van de 12 (!) deelnemers eindigden er twee op de eerste plaats nl. John Remmerts en Marc Groenhuis. Een barrage moest dus uitkomst bieden.
Marc liet deze kans niet voorbijgaan en pakte naast het clubkampioenschap ook de snelschaaktitel, en heeft hiermee deze beker nu 3 maal gewonnen. Uiteraard jammer voor John R, die dit jaar ondanks uitstekend spel net naast ook de andere titels greep, maar ook teleurstellend voor de kampioen van vorig jaar, John van Ginkel, die volgend jaar opnieuw kan proberen om zijn tiende snelschaakkampioensbeker te pakken.

8 juni 2018

Donderdag 31 mei was de afsluitavond voor de jeugd en niet alleen alleen de jeugd maar ook ouders e.a. schaarden zich achter de borden. Het werd een leuke avond en er zijn foto’s gemaakt door Henk Russens. Een greep hieruit  via het menu foto’s onder de kolom “jeugd”

1 juni 2018

Marc Groenhuis is voor derde keer op rij kampioen interne competitie. Zijn directe concurrent John Remmerts keek voor de laatste ronde aan tegen een achterstand van 2 punten. Hij moest winnen van Rob Nieuwboer, makkelijker gezegd dan gedaan, om nog een kleine kans te maken op het kampioenschap. Dit lukte uiteindelijk toch, maar toen ook Marc later op de avond zijn partij tegen Eric de Visser won en was het pleit beslecht. Jo Engels werd kampioen B groep.
Elders op deze pagina's kun je de kampioenen al zien , dus volsta ik hier met alleen tekst.
Volgende week wordt de kampioen snelschaak bekend, en dat is tevens de laatste schaakavond van seizoen.

Toetan

4 mei 2018

 

Schaakprobleem 7
Wit geeft mat in 2

 

 

Oplossing probleem 6
1.Tc7+ Txc7 2.Pb6#

Oplossing probleem 5

1. Tb4-b6 schaak  Ka7 2.Tb8-b7#

 

 

 

20 april 2018

 

Team 3 redt het niet in derde klasse.
Om niet direct te degraderen hadden we 3 wedstrijdpunten nodig, en dat hield in dat de laatste wedstrijd minimaal remise moest opleveren. Daarom werd ter versterking Wiely Martens ingeschakeld en met een alternatieve opstelling hoopten we dat het tegen de nr 2 van de poule zou kunnen lukken. Dit is helaas niet gebeurd en we verloren met 4-2, hoewel wij bij een aantal sterke partijen meer verdiend hadden. Winst was er voor Wiely Martens en Martin van den Eijk, verlies voor Bram Arends, Henk Russens, Willem van den Eijk en Jerry Tijssen.

 

14 april 2018

Team 1 met 14 uit 7 kampioen tweede klasse OSBO

John van Ginkel, captain,heeft een artikel geplaatst. Zie menu-nieuws

 


 

vlnr :John Remmerts,Stefan Brouwers,John v Ginkel,Marc Groenhuis,Hans Polman,Jan Delhaye. Niet op de foto Martin Weijsenfeld,Rob Leijser en invaller Wiely Martens.

 

14 april 2018

Team 2 ongeslagen kampioen in de derde klasse OSBO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlnr: Martijn Vlootman, Jo Engels,Peter Bongers,Rob Knuiman, Rob Nieuwboer en captain Eric de Visser. Niet op de foto invaller Henk Russens.

Lees meer onder menu-nieuws

 

13 april 2018

Rapid competitie

Na 3 speelavonden en 12 speelronden is de kampioen rapidschaak, 20 min p.p.p.p., bekend . John van Ginkel is zijn naam en hij onttroonde de kampioen van vorig jaar,John Remmerts, en mag voor de zevende keer deze beker aan zijn verzameling toevoegen.

Door een internet storing zijn de uitslagen en de complete eindstand er helaas nog niet.

Jo Engels is nummer 2 en nummer 3 is of Hans Polman of Marc Groenhuis of beiden. We zullen het volgende week weten.

 

11 april 2018

 

Van de heer Viets kregen wij het verzoek om onderstaand bericht bekend te maken. En dat doen wij graag maar willen dit niet beperken tot onze leden, en dus is deze site de plek bij uitstek om ieder dit dit leest aan te moedigen om dit goede initiatief te ondersteunen.

 

Gratis senioren daglichtschaak voor vrouwen en mannen

 

Op 1 november 2017 zijn wij van start gegaan met het seniorenschaak op iedere dinsdagmiddag  van 13.30 uur tot 15.30/16.00 uur.(feestdagen gesloten)

Waar: Steunpunt SWOA, de Petersborg,  Slochterenweg 40,  6835 DX Arnhem-Z.  Tel.: 026-3230850. Nabij voetgangers traverse, Kronenburg.

Het initiatief gaat uit van een aantal schaaksenioren en stamt uit de jaren 70/80. Namen van toen Willem Huisman, Wouter Venhoek, Anton Moninx en div. schaakvrijwilligers onder auspiciën van de Stichting Welzijn Ouderen

Arnhem.

Leeftijd is +/- 50 jaar, maar zij, die zonder werk zijn komen te zitten en vluchtelingen uit het AZC-Elden, zijn ook welkom.

Deelname is gratis. Geen Elo rating. De bedoeling is een leuke/prettige/fijne vrijetijdsbesteding. Er is een buffet met frisdrank, koffie en thee tegen betaling.

De indeling van de Petersborg is onlangs vernieuwd en heeft een nieuw kleurtje gekregen. Alle reden om u van harte welkom te heten, voor een leuke partij schaak.

Contactpersoon: Gerard Viets, 026-3810753.

 

We zijn nu bijna 6 maanden verder en dit is de huidige stand van zaken is: wij hebben ongeveer 5 a 6 senioren, die regelmatig komen op de dinsdag middag. Ik streef naar 10 man/vrouw i.v.m. wisselen van spelers. Als er dan een of twee absent zijn, is er toch nog genoeg spelers ruimte.
Er is geen wedstrijd element, wel weten wij van elkaar wie de sterkste spelers zijn. Dus: iedere partij is weer nieuw en vaak wordt er een revanche partij gespeeld.
Auto's kan je moeilijk bij de Petersborg parkeren, af en toe is er een plekje vrij. Geadviseerd wordt om te parkeren, op het parkeerterrein naast de Petersborg / Pleijade, ook aan de Slochterenweg. Koffie/thee kost euro 0,80 en fris euro 1,25
Voor informatie kan je mij altijd via de telefoon 026-3810753
of via e-mail bereiken viets206@planet.nl.

 

 

23 maart 2018

 

Schaakprobleem 6

 Wit geeft mat in 2

 

 

 

 

 

 

Schaakprobleem 5

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing opgave 4

1 Kg3 Pd4 2.Th2#

 

 

Hierbij de oplossing van schaakprobleem 5: 1.Tb4b6+ Ka7

13 maart 2018

OSBORhenen2 –Elster Toren 2  uitslag 1-5

Met nog 1 ronde te gaan zijn we niet meer in te halen. Eindelijk weer terug naar de tweede klasse.

De uitslagen: winst voor Eric ( had al vooruit gespeeld ) , Rob N, Jo, Henk ( viel in maar sneu voor hem want tegenstander meldde zich af door ziekte ) en remise voor Rob K en Martijn.

 

9 maart 2018

Toevoeging verwijzing verslag Marc

OSBO

Team 1 wint ruimschoots van SMB 2   met 6-2 terwijl team 3 tegen Wageningen 6 het onderspit moest delven.

Daarmee staat team 1 twee punten los van nummer 2 , de Edese SV 1 met nog 1 ronde te gaan. De concurrent moet in de laatste ronde tegen het jeugdteam van de Toren, en wij moeten tegen UVS 5, tweede van onder . Remise is voor ons voldoende om ongeslagen terug te keren naar waar we thuis horen nl. de eerste klasse. Maar laten we dit seizoen nu ook maar afsluiten met winst.

Beduidend minder goed nieuws voor team 3, dat nu onderaan bungelt  en dat als volgende tegenstander de nummer twee OPC 1  heeft .
Alleen winnen is het motto, niets te verliezen dus ga er vol in, succes, onze steun hebben jullie.

 

Marc , bord 1 , liep tijdens zijn partij met een groot vel papier door de zaal en wat hij allemaal opschreef weet ik niet, wel wat hij er van gemaakt heeft. Zoals altijd bescheiden schrijft hij onder meer  in zijn wedstrijdverslag
Ik speelde niet tegen hun gebruikelijke eerstebordspeler, die waarschijnlijk onder de indruk van mijn hoge ELO-rating (volgens mij leef ik royaal boven mijn stand) op een lager bord had plaatsgenomen.”

Het volledige verslag onder menu/nieuws

 

7 maart 2018

 

OSBO

Kampioenschap voor team 2 ?

Eric snelde vooruit naar Rhenen 2 en kwam terug met de winst.
Met deze voorsprong is het nu aan de rest van team 2 om het maandag a.s. af te maken en te promoveren.

 

23 februari 2018

 

OSBO

Pion 3 –Elster toren 1    3,5-4,5
Elster Toren 2  blijft ongeslagen. Ditmaal was de tegenstander ASV 12. Wij pakten met 4,5 -1,5 de vierde overwinning en staan fier aan kop.

Elster Toren 3  trad met slechts 5 personen uit aan tegen ASV 11. Maar ondanks deze handicap werd er toch met ruime cijfers gewonnen. Eindstand 2-4. En dat is na 3 nederlagen een flinke opsteker.
Zie meer onder menu/osbo.

 

17 februari 2018

 


 

De twaalfde editie van het Elster Toren Rapid toernooi is gewonnen door Rob van Meurs ( links) met een score van 6 uit 7.

Er waren 47 deelnemers. Onze beste Elster Toren schaker werd Jan Delhaye op de tiende plaats met 4,5 punten.

Kijk voor meer info en fotolink onder menu/toernooi 12

 

 

2 februari 2018

OSBO cup

Et 1 vliegt eruit tegen Pion2 met 0,5 tegen 3,5 en kan zich nu geheel wijden aan winst in Osbo.

Winst voor: niemand, behalve Wim Gielen, maar die speelde bij Pion2, remise voor John VG en verlies voor John R, Marc G en Martin W.

 

 

29 januari 2018

 

Zaterdag jl. is het Schoolschaaktoernooi gespeeld.
Onder menu/schoolschaak staan een prima verslag,

de uitslagen en een link naar de foto’s.

 

(foto’s Henk R.)

 

 

 

 

 

 

 

19 januari 2018

Schaakprobleem 4

 

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na nu naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 4. De oplossing staat daarna op deze site .

 

 

Oplossing probleem 3: 1.Tg7 Dc8 2.Dg6#

 

 

 

 

 

 

19 januari 2018

OSBO
Elster Toren 1 dendert door met 7 tegen 1 overwinning op Kasteel 2 en gaat vol voor het kampioenschap.
Elster Toren 2  is ook nog zonder verliespunt door van  Cirkel 2 met  4 tegen 2 te winnen, goede invalbeurt van Henk Russens

Elster Toren 3 was kansloos tegen Velp 2 , slechts een half bordpunt was de buit en daardoor staan we nog steeds op 0 punten.
Zie meer onder menu/osbo.

 

12 januari 2018

In OSBO cup blijkt team ASV 4 maatje te groot voor  ET2.

Rob K en Eric d V speelden remise ,Martijn V en Rob N verloren.

Eindstand 1 tegen 3

 

           

15 december 2017

OSBO
Elster Toren 1 overloopt ASV 7  met 6,5-1,5 en staat fier aan kop met  6 uit 3. Zie meer onder menu/osbo.

 

10 december 2017

Geheimschrift ontcijferd !

Hier het verslag van Rob K of zoals hij zichzelf noemt Rob4.

Elster Toren 2 zet Tornado 2 in code oranje op code rood

Op 8 december, het weer was code oranje omdat een hevige sneeuwstorm de Betuwe teisterde en Elst in het bijzonder, zouden we om half 8 aantreden tegen de Tornado 2. Ik besloot het kalm aan te doen in de sneeuwstorm. Het was goed dat Sinterklaas net van de daken was want anders had het weer de goedheiligman er wel vanaf geblazen……… Meer onder nieuws

 

9 december 2017

OSBO

ET2 wint van jeugdteam Tornado met 5,5-0,5

Winst voor: Rob4 K,Rob N,Jo,Peter,Martijn en remise voor Eric.

Ik zag Rob K tijdens de wedstrijd driftig aantekeningen maken en toen ik op een onbewaakt ogenblik toevallig dit papier onder ogen kreeg

zag ik een soort steno spijkerschrift. Afijn, voor mij onleesbaar, maar misschien weet ROB4 er nog een aardig verhaaltje van te maken. En dat zetten we graag hier neer.

Toetan

 

Probleem

5 december 2017

schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 2 weken na plaatsing naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 3. De oplossing staat daarna op deze site .
Hapo

 

 


Oplossing schaakprobleem 2: 1. Ta7+ Kc8 2.Pb6#

 

 

5 december  2017

 

KNSB cup

Kijk voor individuele uitslagen onder nieuws.
Elster Toren 1 speelt gelijk tegen NBSB team uit Waalwijk. 2-2
Waalwijk bekert verder na winst in vluggertjes.

 

OSBO cup

Et 1 vrij in eerste ronde en team 2 tegen ASV4

 

20 november 2017

OSBO

ET1 wint van jeugdteam De Toren met 6,5-1,5

Winst voor: Marc, John R, John vG,  Stefan, Jan, Rob en remise  voor Hans,verlies Martin W

 

15 november 2017

OSBO

ET3 tegen Sleutelzet wordt 2,5 -3,5.

Winst voor Henk, remise voor Bram, Jerry ,Willem en verlies voor Martin en Ton.

 

Toernooien

6 november 2017

Elster Toren organiseert 27 januari 2018 in samenwerking Stap voor Stap het Overbetuwe Schoolschaaktoernooi.
Kijk voor meer informatie bij menu/schoolsch.2018

 

Probleem

3 november 2017

schaakprobleem 2

 

 


 

 

Oplossing probleem 1      1.Ld1 Ta1 2.Le7#

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op deze site .
Hapo

 

26 oktober 2017

Verslag

Tussen kunst en………
Afgelopen dinsdagavond (24 oktober) vertrokken we met een groepje van 7 (jeugd)schakers naar Nijmegen-Lent voor een wedstrijd tegen de jeugd van UVS en eenmaal daar was men nog druk met het opzetten van de borden, bovendien was er nog een achtste lid van de Elster Toren aanwezig waardoor er nog meer plezier ontstond. ……………..

Lees meer onder menu/jeugd en zie de foto’s onder menu/foto’s

25 oktober 2017

Probleem
schaakprobleem 1
Ook dit seizoen weer ruimte voor schaakproblemen. Aan het eind van het seizoen stellen wij een prijs beschikbaar voor diegene die de meeste goede oplossingen heeft ingestuurd.

 

 


 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 2 weken na nu naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 1. De oplossing staat daarna op deze site .
HaPo

Toernooien
21 oktober 2017
Alles over het 7e Elster IJSCO toernooi is te vinden onder menu/jeugd/IJSCO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een drukke en geslaagde dag met 88 deelnemertjes aangevuld met de nodige begeleiders en helpers.

toetan

18 oktober 2017
KNSB cup
Elster Toren 1 verslaat OSBO cup kampioen SMB 1      !!!!
Lees meer onder nieuws

13 oktober 2017
OSBO
Elster Toren 1 wint eerste wedstrijd thuis tegen Ede 1  met 5-3. Winst voor  Marc, Wiely en John R, remises van Hans,John v G,Stefan en Martin W, verlies Rob L.
Elster Toren 3 verliest eerste wedstrijd thuis tegen UVS 6 met 2-4.  Winst voor  Willem, remises van Bram en Maik, verlies Martin,Jerry en Henk.
10 oktober 2017
Elster Toren 2 wint eerste wedstrijd uit tegen Bennekom 3 met 5-1.
Rob K, Rob N, Eric, Jo en Peter wonnen en Martijn speelde een prima partij, maar een foutje in het pionneneindspel werd hem fataal.
Toetan

Zonnetje
4 september  2017
Tijdens de ALV van afgelopen 31 augustus zijn o.a. de prijswinnaars van het seizoen 2016-2017 voorzien van diverse maten bekers. Dit alles is vastgelegd door Jan Delhaye en is te zien onder menu foto’s.

Dit is normaliter het plezierigste hoogtepunt van de vergadering maar deze keer was de kers op de taart de verrassing die we voor Eric de Visser in petto hadden.

Eric had aangegeven met ingang van 1 september 2017 te stoppen met de activiteiten verband houdende met het jeugdschaak. Wij spreken onze dank uit  voor alles, en dat is echt heeeel veel, wat hij voor de club en vooral voor de jeugd heeft gedaan en maken hem erelid van onze vereniging.

 


Naast dit erelidmaatschap ontving Eric een pen met inscriptie en zijn echtgenote een bos bloemen.
Eric heeft destijds ook veel werk gestoken in het vastleggen van de historie van het ( jeugd) schaak, dit verslag is te vinden onder historie en de moeite waard om te lezen.

En… omdat Eric nu wat tijd over heeft vroeg ik hem of teamleider van het tweede OSBO team iets voor hem is. Even over nadenken mag en de dag erop  mailt hij ons de opstelling en gaat er helemaal voor. Nemen we dat wat hij heeft bereikt met het jeugdschaak als maatstaf, dan gaan we dit seizoen het heel goed doen.
Toetan

Toernooien
4 juni 2017

Voor de jeugd

 

Schaakvereniging

De Elster Toren

organiseert het

 

7e Elster IJSCO toernooi op zaterdag 21 oktober 2017.

Zie voor meer informatie menu/jeugd/IJSCO

 

 

 

2 juni 2017

Foto links :Op de laatste schaakavond van seizoen 2016-17 is ook de derde kampioensbeker vergeven. Ditmaal ging het om het clubkampioenschap snelschaak. John van Ginkel is de nieuwe kampioen; hij won de barrage van de gelijk geëindigde en titelverdediger Marc Groenhuis.
Jaap Amesz deed buiten mededinging mee, hij is (nog) geen lid maar legde wel beslag op de eerste plaats.

Bij de jeugd werd Marco kampioen

 

 

 

 

29 mei 2017

OSBO cup finaledag  op 27 mei 2017

Ons team 1 speelde met 3 invallers in Arnhem de finaleronden in de OSBO cup. Het door Martin met veel moeite bij elkaar geraapte team bestond uit  Martin Weijsenfeld de captain en Hans Polman, Eric de Visser en Jo Engels.
Op de foto´s speelt ons team de eerste wedstrijd tegen Voorst 1. Het werd een onverwacht succes.
Lees hier meer over onder menu/nieuws. Daar staat een stukje (deels)overgenomen van de website van ASV .

 

 

21 mei 2017

Beste Mike en de leden van “de Elster Toren”,

 

 

19 mei 2017
Marc Groenhuis clubkampioen interne competitie.

Marc heeft voor de derde maal de titel van clubkampioen gepakt. Terwijl zijn directe belager John R. zijn partij tegen Stefan B. met winst had afgesloten , zat Marc  nog te zwoegen tegen de kampioen van de B groep Rob.L. En het was geen walk-over. Toch gaf de routine uiteindelijk de doorslag.
Het seizoen is bijna voorbij. Er staat nog een kampioenschap te vergeven en dat is de snelschaaktitel, die over 2 weken gespeeld wordt. Tussendoor speel ET1 nog in de finalepoule van de OSBO cup op zaterdag 27 mei a.s.

 

 

 

 

 

 

12 mei 2017

Rob Leijser kampioen B groep.

12 mei 2017
Op zaterdag 24 juni vindt het jaarlijkse Huub van Dongen Memorial rapidtoernooi plaats.
Via Martien van der Meijden ( ja, de kampioen van 2017 van ons rapidtoernooi ) ontvingen wij een uitnodiging hiervoor. Leden die al een keer mee gedaan hebben zijn erg enthousiast dus dit is een aanrader. Voor meer informatie ga naar de site
www.dubbelschaak.nl


12 mei 2017
Hier de oplossing van probleem 5  uitgaande van het diagram op deze pagina.    

 1.Lxa7  - Txa7
2.Dxa7+ – Kxa7
3.Tb7-Ka6
4.Pc5+ Ka5
5.B4
#

05 mei 2017
John Remmerts clubkampioen RAPID.

 

 

 

 

 

 

 

 De eerste kampioen is bekend. Voor de vierde maal veroverde John R. de Rapid beker.
Voor meer uitslagen zie competities.
Foto is 2 jaar oud maar John is nog net zo blij en afgetraind.

24 april 2017
Afdeling jeugd.
De uitslagen van het OSBO Persoonlijk Jeugd Kampioenschap FGH op 22-04-2017 te Elst zijn te vinden onder menu-jeugd/pupillendagen , zowel individueel als totaal.

23 april 2017
OSBO-cup team 1, kwartfinale: Mook 1 – Elster Toren 1 //2-2 (snelschaken 1 – 3)
Voor een verslagje van de `afmaker` Martin W ga naar
menu-nieuws

23 april 2017

Afdeling jeugd.
De foto's van het OSBO Persoonlijk Jeugd Kampioenschap FGH op 22-04-2017 te Elst zijn te vinden onder
menu-foto´s en gemaakt door ons lid Jan Delhaye.

12 april 2017
Osbo :
De slotronde werd gespeeld in EDE ( de Cirkel) en voor ons tweede team stond er behalve de eer van de winst niets meer op het spel.
En winnen deden we ,uit tegen ASV 10 werd het 1,5-4,5. Twello 1 verzekerde zich met ruime winst op Wageningen 6 van het kampioenschap.

klasse 3C Ronde: 7; di 11 apr;

1.

De Cirkel 2

-

De Toren Arnhem 8

5

-

1

 

2.

Wageningen 6

-

Twello 1

1

-

5

 

3.

Veenendaal 2

-

BSV Bennekom 3

4

-

2

 

4.

ASV 10

-

Elster Toren 2

-

  

Met 9 punten eindigt ET2 op de vierde plaats. Toch nog wel teleurstellend als je bedenkt dat wij zowel van de kampioen, waar we met z’n vijven aantraden, als de nummer 2 Veenendaal 2 hebben gewonnen. Jan D werd binnen ons team de topscoorder met 6 uit 7, en van alle verenigingen werd Jan derde, met evenveel punten als de nummer 2,  en Rob L vierde met 5 uit 6. Petje af !

11 april 2017

Osbo :
Et1 verliest in slotronde van Pion2 met 3-5, en is geëindigd op de voorlaatste plaats met 3 punten.
Echter voor Pion2 is deze uitslag net niet goed genoeg, want ze zijn nu weliswaar gedeeld nr. 1 maar komen 1 bordpunt tekort voor het kampioenschap. Voor uitslagen en stand zie
menu/osbo.

9 april 2017 update 11 april :uitslagen groep 345 staan op site.
Op 8 april is te Elst het schoolschaakkampioenschap gehouden.
De uitslag staat binnenkort onder
menu-schoolschaak en de foto´s staan al onder onder menu-foto´s

4 april 2017
Osbo : Elst 3 handhaaft zich in klasse 3, na vierde maal 3-3 gelijkspel
De slotronde in Nijmegen zou voor 6 van de 8 aanwezige teams vooral een ontspannen aangelegenheid worden om eens gezellig met de oude bekenden te spreken die men eerder in de competitie was tegengekomen. Dit gold niet voor de degradatiekandidaten: Tornado 2 en Elster Toren 3. Wij moesten in een onderling duel uitmaken wie er volgend jaar in de derde klasse actief mocht blijven. Met Elst 1 in de problemen in de eerste klasse en Tornado 1 reeds gedegradeerd uit de tweede klasse stond er voor beide teams meer dan “iets” op het spel.
De teamcaptain van Tornado 2 had een opstelling uitgedacht om het ons lastig te maken. Wij traden aan in onze (op papier) sterkste opstelling en dat leek aan het begin van de avond direct voldoende om te handhaven, echter schijn bedriegt! …..”
Lees verder onder nieuws
Martijn

3 april 2017

 Schaakprobleem 5

wit geeft mat in 5

Oplossing mailen voor 10 april 2017 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 5.
De oplossing staat vanaf 11 april 2017 op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

2 april 2017

Wijziging agenda

Op 20 april speelt team 1 uit tegen Mook 1 voor de OSBO cup, en er is voor de overige leden competitieronde 30.
De geplande rapid competitie wordt verschoven naar 4 mei

20 maart 2017

Oplossing schaakprobleem 4:

 1.Tg1      - Dh8(De7,Dg8)

 2.Txf6+  - Dxf6

 3.Dxf6+ - Kh5

 4.Dg5#

17 maart 2017
OSBO
Koningswaal 1- ET 1   5 : 3
Winst John v.G. en Martin W., remise Marc G. en John R., verlies Stefan B., Hans P., Rob N. en Wiely M.
We staan nu op plaats 7 met nog 1 ronde te gaan tegen koploper en kampioenskandidaat Pion 2 .

ET2-Veenendaal2   3,5 :2,5
Winst Peter B, Rob L en Jo E, remise Henry S, verlies Eric dV en Jan D.
Met nog 1 ronde te gaan zit het kampioenschap er niet meer in, maar tweede plaats is ons streven.

8 maart 2017

OSBO
SMB4-ET3    3:3
Derde team speelt gelijk in Nijmegen.
Willem (bord 2), Bram (bord 4), Martijn (bord 5) winnen
Henk (bord 6), Ton (bord 3) en Jerry (bord 1) verliezen.
Nog niet veilig omdat Tornado 2 maandag won bij De Toren Arnhem 7.
In de slotronde op 3 april heeft ET3 genoeg aan een gelijke eindstand tegen nummer laatst Tornado 2 om te handhaven.

1 maart 2017
Eric de Visser eindigt in de C-groep op de 3
e plaats van het Geurts Conserven toernooi
Kijk onder Nieuws voor meer info


25 februari 2017

Beide team spelen ½ - 3½ in de 3e ronde van de Osbo-cup.
Elster Toren 1 wint in Arnhem van ASV-6 en het 2
e team van de Elster Toren verliest thuis van ASV-4
Verslagen van Martijn over ET2 en Martin W. over ET1 staan onder Nieuws

21 februari 2017
Oplossing schaakprobleem 3:
1.b6 (of Kb6) - Ka8
2.Tc8#  

17 februari 2017

Schaakprobleem 4

Wit geeft mat in 4

Oplossing mailen voor 10 maart 2017 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com
onder vermelding van schaakprobleem 4. De oplossing staat vanaf 11 maart 2017 op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl
Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op onze site voor meer informatie.

 

11 februari 2017

Martien van der Meijden wint voor de 3e keer het Elster Toren schaaktoernooi
Voor uitslagen en foto’s zie menu/11e Toernooi of klik hier
Op 22 april 2017 houdt de osbo haar pupillentoernooi in Elst

Klik hier voor meer informatie

03-02-17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 8 april 2017 organiseert de Elster Toren het schaaktoernooi voor scholieren

 

Voor meer informatie kijk hier of onder menu/Schoolsch/Toernooi 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22/21 januari 2017

 

 

 

 

 

 

 

Basisschool Stap voor Stap uit Elst wint schoolschaaktoernooi en Sjoerd Vosselman van dezelfde school is met 6 punten als eerste geëindigd.

Alle uitslagen onder menu/schoolschaak

 

 

 

 

 

De door Henry Schrader gemaakte foto’s van het schoolschaaktoernooi zijn te bewonderen via menu/foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toetan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 januari 2017

OSBO team 1 ronde 4

 

 

 

 

 

 

 

Velp 1 – Elster Toren 1     2-6

 

 

 

 

 

 

ET 1 laat het niet alleen bij een goed voornemen.

 

 

 

 

Vrijdagavond 20 januari 2017 stond de belangrijke wedstrijd tegen Velp 1 op het programma. Als we deze wedstrijd zouden verliezen dan kwam degradatie wel heel dichtbij. Zeker omdat we in de laatste drie rondes de nummers 1 en 2 nog tegenkomen………

“  lees het verslag van John R verder onder nieuws

 

 

 

 

Toetan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 januari 2017

 

OSBO team 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 4: Elster Toren 2 – De Cirkel 2 : 2,5 – 3,5

 

 

 

 

Vier op een rij

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het begin van ronde 4 hadden vijf teams vier matchpunten (Elster Toren 2, Twello 1, De Cirkel 2, Veenendaal 2, BSV Bennekom 3), en wij daarvan de meeste bordpunten.

Aan het begin van onze wedstrijd weten we dat Twello 1 van concurrent BSV Bennekom 3 heeft gewonnen en dat ook Veenendaal 2 gewonnen heeft.

Nu moeten wij en De Cirkel 2 strijden om ons hierbij aan te sluiten. .. “  lees verder onder nieuws

15 januari 2017

Schaakvereniging “De Elster Toren” organiseert zaterdag 21 januari het

  • Overbetuwe Basis School Teams Schaakkampioenschap 2017.

  • Overbetuwe groepen 3 tm 5, beginners schaaktoernooi tot 16.00 uur.

Voor meer info menu/schoolschaak

 

13 januari 2017 

OSBO

Team 3 speelt uit gelijk tegen Millingen-ET3: 3-3
Winst voor: Martin, Ton en Willem
Verlies voor: Maik, Martijn en Henk

Martin

Schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 10 februari 2017 aan

elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 3

Vanaf 11 februari staat oplossing op de site.

 

 

Hapo

8 januari 2017

 

11e Elster Toren  schaaktoernooi

Dit gezellige toernooi wordt gehouden op zaterdag 11 februari 2017  in Zalencentrum 'Onder de Toren' (St.Maartenstraat 34 te Elst). 

Het toernooi begint om 10:00 uur en de prijsuitreiking zal zijn rond 17:00 uur.
Het is een rapidtoernooi (20 min p.p.p.p.) van 7 ronden en er zullen prijzen worden verstrekt in natura. Het inschrijfgeld is
10 euro. Alle deelnemers krijgen een lunch aangeboden (een kop soep en 2 belegde broodjes).
Inschrijving kan vooraf bij John van Ginkel (mail:
jm_vginkel@hotmail.com   of tel:06 13 20 89 10), of op de dag zelf aan de zaal. Meld je tijdig aan want het maximale aantal deelnemers is 80!

Voor informatie over vorig toernooi klik hier

6 januari 2017

Oplossing schaakprobleem 2

1.Te5+ ( of De5+) - Kg4

 2.f3#

 16 december 2016

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 5 januari 2017 aan

elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2

Vanaf 6 januari staat oplossing op de site.

 

 

Hapo

 

16 december 2016

OSBO
Eerste team verliest met 2,5-5,5  en derde team speelt gelijk 3-3

toetan

14 december 2016

OSBO
Tweede team wint  met 5 man uit  tegen Twello  1.

Vooraf had ik het team al gemaild dat als we nog iets willen betekenen in deze poule dat we dan moeten winnen. Twello 1 was de koploper en had de eerste 2 ronden gewonnen met duidelijke cijfers. Wij hadden in de tweede ronde een mega overwinning geboekt en stonden 2e. Dus deze ronde was ( vooralsnog) de topper in deze poule. Henry had wegens vakantie in 'Down Under' afgezegd, maar we hadden een goede versterking met Rob Knuiman.
Ik had afgesproken.. “  lees verder onder nieuws

29 november 2016

Oplossing schaakprobleem 1
1 Tg6  schaak, h7xg6  2 Dh8 mat

23 november 2016

Schaakproblemen 2016-2017
Na het succes van het vorige seizoen publiceren we nu nieuwe schaakproblemen.

Aan het eind van dit seizoen ontvangt degene die de meeste goede oplossingen heeft ingestuurd een prijs.

Probleem nr.1 Wit geeft mat in 2

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing mailen voor 27 november 2016 aan
elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 1

Hapo

21 november  2016
OSBO
Verslag team 2 staat onder menu/nieuws

18 november  2016
OSBO
Mega overwinning voor team 2 tegen Bennekom 3. ==== 6-0====
Verslag volgt.

12 november  2016
OSBO
Team 3 verliest uit van Mook 2
Menu/Nieuws voor individuele uitslagen. 

8 november  2016
OSBO
Team 1 speelt gelijk.uit tegen Bennekom 2
De eerste twee borden en het laatste bord verloren, borden 3, 5 en 7 wonnen,  4 en  6 speelden remise.
Menu/Nieuws voor individuele uitslagen.

30 oktober 2016
Het 6 e Elster IJSCO toernooi zit er al weer op.
De eindstanden staan onder menu-jeugd-IJSCO.
Ook de foto´s hebben daar een linkje, maar ze zijn ook op te roepen in menu-foto´s. 

18 oktober 2016
OSBO
Tweede team verliest uit van de Toren 8
Menu/Osbo voor individuele uitslagen.
toetan

14 oktober 2016
11e Elster Toren rapidtoernooi wordt gehouden op 11 februari 2017.
Verdere mededelingen volgen mettertijd.
Zet de datum alvast in je agenda.
John R

14 oktober 2016
OSBO
Verlies voor zowel eerste (3-5) als derde (1,5-4,5) team.
Menu/Osbo voor individuele uitslagen.

toetan

28 september 2016

 

 

Schaakvereniging

De Elster Toren”

organiseert het

6e Elster IJSCO toernooi op zaterdag 29 oktober 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer info menu/jeugd/IJSCO

toetan

16 september 2016

Martin W kreeg een kans toegeworpen door de snelle remise van de Johnnies en uiterst gemotiveerd bond hij de goed in vorm zijnde Wim G aan zijn zegekar. En daarmee pakt hij de zo fel begeerde eerste plaats.

Onder nieuws staat een verslag over de probleemwedstrijd met een foto van de winnaar.  En deze winnaar de heer Henk Russens was gisteren aanwezig en speelde, hoe toevallig, tegen Hans P. Hij speelde een veelbelovende aanvallende partij maar Hans pareerde goed en pakte daarna het punt. Sjoerd wilde eens iets anders op de donderdagavond en kwam, zag en overwon.

toetan

2 september 2016
De eerste ronde van de i.c. is gespeeld. De uitslagen, indeling en stand staan op de site.
Het zal Stefan B. een deugd doen dat hij al direct bovenaan staat en als…. het aan hem ligt verdedigt hij deze positie tot het eind van het seizoen.

toetan

29 augustus 2016
Op de ALV zijn de prijswinnaars van afgelopen seizoen gehuldigd en bebekerd.
Marc  als kampioen interne competitie en snelschaak en als topscoorder van het OSBO team 1 en kwam handen tekort.
Henry als kampioen van de B groep,John R. als kampioen van de rapid competitie en Jo als topscoorder OSBO team 2.
Henry  heeft een plaatje gemaakt
: KLIK

toetan

28 augustus 2016
Voor de jeugd is er een prachtig clubblad gemaakt en dat staat onder menu-jeugd.
Ook de schoolschaakpagina is geupdated en op clubinfo junioren onderaan staat een link naar een spreekbeurtpakket over schaken.

toetan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 augustus 2016

 

John R heeft de conceptindeling voor seizoen 2016-17 opgesteld. Zie agenda.

toetan

 

4 juli 2016

 

Schaakprobleem 15

 

Wit geeft mat in 3

Dit is het laatste schaakprobleem voor dit seizoen waarna we de eindstand zullen opmaken en deze in juli bekend zullen maken.

Oplossing mailen voor 10 juli a.s. naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

 

Oplossing probleem 14

1 …    Pg3 schaak   2  Kg1 – Le3 mat

 

 

Hans P.

 

 

 

23 juni 2016

 

De BS "de Esdoorn" eindigt als  tweede op het Nederlands Kampioenschap (NK) schaken voor teams voor groep 3,4 en 5 van basisscholen met maximaal 9 spelers (beste 5 tellen mee).

 

 

Op de foto staan met de gewonnen medailles:

Okke, Mees G, Omar, Mees P, en zitten

Mees K, Aristides en Besmelle.

 

Individueel was de ereronde voor Aristides. Hij won 6 van de 7 partijen en stond een remise toe.  Aristides kreeg een extra medaille voor de eerste plaats.

 

 

Lees meer onder menu/ schoolschaak

 

 

Meester Eric

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 juni 2016

Marc Groenhuis pakt nog een kampioenschap mee.

Het snelschaakkampioenschap.!

Hij eindigde gelijk met Hans Polman maar de laatste had de onderlinge wedstrijd verloren.

Lang stond Hans aan kop maar in de voorlaatste ronde struikelde hij over Jerry en gaf zo Marc de gelegenheid

gelijk te komen. In de laatste ronde maakten beiden geen fout .

De stand staat onder competities.

Allemaal een prettige vakantie.

Toetan

 

 

 

8 juni 2016

 

 

In memoriam Wim Cornelissen.

Wim is op 4 juni jl. op 74 jarige leeftijd overleden.

Wim hoorde bij de pioniers die in 1968 bij elkaar kwamen om te praten over het oprichten van een schaakclub in Gendt. Er bleek zoveel animo te zijn dat kort daarop schaakvereniging de Vrijpion te Gendt kon worden opgericht met direct al 20 leden. Wim werd binnen de club een stuwende factor en heeft diverse bestuursfuncties vervuld.

In 1986 verhuisde hij naar het westen van het land en sloot zich aan bij een schaakclub, maar hij voelde zich nog altijd zeer betrokken met het wel en wee van de Vrijpion. Graag kwam hij jaarlijks naar Gendt om mee te doen aan het door de schaakclub georganiseerde Gendts Open. In 2005 kwam hij definitief terug naar de Betuwe en zijn grote wens was zich weer aan te sluiten bij zijn Vrijpion. Echter tot zijn grote teleurstelling was deze club niet meer. Het ledenaantal was dermate teruggelopen dat besloten was tot opheffing en aansluiting bij De Elster Toren. En zo koos ook Wim voor de Elster Toren waar hij met open armen werd ontvangen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en al ras maakte hij deel uit van de kascommissie, en verdiepte zich aan de hand van documenten en verhalen in de geschiedenis van de Vrijpion en was de auteur van het lezenswaardige relaas van `de Vrijpion van 1969 tot 2004, wat te vinden is onder het menukopje `Historie.`

Wim was een `rechtdoorzee`man met een vriendelijke glimlach. Het was altijd een genot tegen hem te schaken. Hij had de gave om je met zijn spel de indruk te geven dat je gewonnen stond maar leunde je ook maar even achterover dan kwam zijn schaakfeeling volledig tot ontplooiing. Menigeen van ons kwam zo van een koude kermis thuis. Wim, wij wisten dat je erg ziek was, maar je overlijden komt toch nog onverwacht. Je blijft in onze herinnering als een beminnelijk mens en een echte schaakheer. Bedankt !

Mede namens alle leden van sv. De Elster Toren wens ik de familie van Wim heel veel sterkte toe,

Jo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 juni 2016

Op de valreep `´Schaakhumor``

 

Laatste competitieavond van het seizoen

De prijzen waren al vergeven dus het ging er ontspannen aan toe

Toetan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 mei 2016

 

Marc Groenhuis is kampioen interne competitie 2015-2016.

Alhoewel zijn directe belager Stefan Brouwers zijn partij won is de 5 punten voorsprong met nog 1 wedstrijd te gaan voldoende. Henry Schrader werd door een prima remise tegen Marc eveneens een ronde voor het eind kampioen van de B klasse. Zijn achtervolgers verloren hun partij waardoor de achterstand 6 punten werd.

Toetan

 

 

23 mei 2016

NK schaken E-teams 2016 in Zuid Scharwoude.

 

Benieuwd naar de resultaten van ons jeugd E team en meer foto’s en uitslagen ?

Ga naar menu/jeugd en klik op Eteam

 

Meester Eric

 

 

 

 

23 mei 2016

Waalkadetoernooi  de uitslag. 

 

nr

naam

rating

mpnt.

bpnt

1.

The Panamat Papers  (ET)

1821

13

20,5

2.

Iemand die nog een goede teamnaam weet?

1830

13

20,0

3.

Patat Mat

1564

12

19,0

4.

Tarraschje pikken

1733

9

16,5

5.

Dubieuze Compensatie

1696

7

14,5

6.

De koekenbakkers

1541

7

14,0

7.

Sammie's Hekkensluiters

1460

7

13,0

8.

Het vliegend paard

1597

6

13,5

9.

De Mokers

1814

6

12,0

10.

De Zwitserse Garde

1758

5

14,0

11.

De Bordenlopers    (leukste naam)

1611

5

12,0

12.

Grote smurf en de drie biggetjes (ET)

1587

5

11,0

13.

Wij bieren beter van schaak

1384

2

10,0

14.

Gaan we nog verzinnen 3

1265

1

6,0

Elster Toren winnaar B groep

 

 

Zondag 22 mei was het 15e Waalkadetoernooi met een behoorlijke opkomst, 22 teams deden mee, gesplitst in een heel sterke A-groep van 8 teams en een sterke B-groep van 14 teams;11 cafés vormden de speellocaties, verspreid langs de Waalkade, rondom de Grote Markt en enkele tussenstraten. E.T. had twee teams kunnen samenstellen.
Winnaar van de B-groep werd nipt ons team  "The Panamat Papers", bestaande uit Sjoerd van Roosmalen, John Remmerts, Wiely Martens, John van Ginkel en Jo Engels. Op de foto hiernaast, helaas wat onscherp is te zien dat John een dikke enveloppe in ontvangst neemt. Op de achtergrond van rechts naar links Wiely,Sjoerd, en andere John, die het allemaal wel goed vinden.

 

Ons andere team “ de grote smurf en de drie biggetjes”, (zie foto van voor naar achter Arno Reijnders, Peter Bongers,Hans Polman en Robby Nieuwboer, (wie nou die smurf is?)) schaakte er ook lustig op los, maar dat team miste duidelijk het wapen dat team 1 wel had nl.de reserveman.

Maar dat kon de pret niet drukken,. v

Vooral als je ziet dat ze maar net 1 puntje minder hebben dan het op papier veel sterkere De Mokers.

 

 

 

 

 

En dan mogen we zeker onze satelietploeg onder aanvoering van Ro b4 Knuiman onder de naam “Sammie’s hekkensluiters”,bestaande uit Rob Knuiman , Bram Arends, Patricia van Wachtendonk ( wanneer kom je bij ons schaken ?) en Jerry Tijssen ( Sammie = de kat ) niet vergeten. Wind en regen trotserend bereikten zij een gedeelde vijfde plek.

Bram roodzwart shirt, daarnaast Jerry dan in denkpose Rob en helemaal links boven Patricia

 

Kijk voor meer info,foto’s en een filmpke op de website van SMB

 

 

 

Toetan

 

 

 

 

 

21 mei 2016

Schaakprobleem 14

 

 Zwart geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 10 juni 2016 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van schaakprobleem 14

De oplossing staat vanaf 11 juni 2016 op deze site.

Hans P.

 

 

 

 

20 mei 2016

 

Interne competitie.

 

 

 

Marc Groenhuis kampioen senioren 2015-2016 ?

 

Met nog twee ronden te gaan staat Marc 7 punten voor.

Is dit voldoende?

Lees meer onder nieuws.

 

Agenda seizoen 2015/2016

26-5-2016

31e ronde i.c.

02-6-2016

32e en laatste ronde i.c.

09-6-2016

Laatste ronde is snelschaken en eind seizoen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 mei 2016

 

Schaakprobleem 13

De oplossing :               1.Pe2+Kxc4 2.Db3#

Probleem 14 vanaf 21 mei op site

Hans P.

 

15 mei 2016

 

Waalkadetoernooi. 

Onderstaande ET-schakers hebben zich aangemeld voor het Waalkadetoernooi op 22 mei a.s.

 

The Panamat Papers (1821)


Sjoerd van Roosmalen (2058)
John Remmerts (1882)
Wiely Martens (1681)
John van Ginkel (1852)
Jo Engels (1632)

Grote smurf en de drie biggetjes (1587)


Hans Polman (1782)
Robby Nieuwboer (1661)
Harry van Ginkel (1391)
Peter Bongers (1612)
Arno Reijnders (1491)

 

 

29 april 2016

 

John Remmerts heeft gisteren o.a. door 3 winstpartijen en 1 remise beslag weten te leggen op het kampioenschap van de bekercompetitie.

Het is de voor de tweede keer op rij en in totaal 3 maal dat hij deze prestatie neerzet.

Zie resultaten onder menu/competities/beker.

toetan

 

 

 

 

24 april 2016

Waar ik in een vorige flits repte over een imitatie van Columbo, komt nu in onderstaand verslag de aap uit de mouw.
toetan

 

Degradatie een feit.

Verslag Koningswaal 1- Elster Toren 2

Toetan zag iemand rapporteren en dat was goed gezien van die ToeTan, maar hij had niet aan Sherlock gedacht.

Op 15 april begaf Holmes zich naar het thuislokaal van de sv Ede, daar waar het allemaal moest gebeuren. Vanuit zijn ooghoek zag Holmes dat de heren van Koningswaal 1 het tegen de Elster Toren 2 opnamen.

Aan bord 8 dacht invaller Bram Arends een goede stand te hebben na een schaak. Wanneer er een stuk tussengeplaatst zou worden om het schaak op te heffen zou dit op zijn minst kwaliteit opleveren. Helaas rekende Arends buiten de waard. Zijn tegenstander kon met de koning één veld opzij gaan hetgeen Arends een stuk kostte en daarmee de partij: 0-1

Lees verder onder menu/nieuws

 

23 april 2016

OSBO

Na 3 (drie) nederlagen op rij heeft ET1 in de slotronde overtuigend ASV 6 met 6-2 verslagen.

Meer info onder menu/osbo.

toetan

 

 

22 april 2016

 

Schaakprobleem 13

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 13 mei 2016 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

Onder vermelding  van schaakprobleem 13

De oplossing staat vanaf 14 mei 2016 op deze site.
De oplossing probleem 12 1.Txc6 Pxc6 2.Dc5+Ke6 3.Dxc6+ Td6 4.Dxe8#

Hans P.

 

 

 

 

 

20 april 2016

 

Jeugdschaak

 

"Goed weerstand biedende UVS-jeugd houdt eerste tweekampwedstrijd tegen sterke afvaardiging Elster Toren jeugd spannend (10,5-13,5)".

*8 van onze jeugdspelers waren in Lent en speelden in totaal 3 partijen van 10 minuren pppp.
*Een verslag inclusief foto's volgt.
*Return op 19 mei in 'Onder De Toren', waarbij minimaal 12 UVS'ertjes de nog spannende strijd komen voortzetten.

Kijk verder onder menu/jeugd/nieuws

Martijn

 

16 april 2016

OSBO

Degradatie van het tweede team kon, ondanks grote inzet tegen het sterke hooggeplaatste Koningswaal 1, niet afgewend worden en dus komen we volgend seizoen uit in klasse 3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ro b4 bestookte ons gisteren, als een geslaagde imitatie van de wereldberoemde inspecteur Columbo zonder sigaar en regenjas, na afloop met allerlei vragen en noteerde de  antwoorden op een klein verfrommeld papiertje.

Ben benieuwd naar zijn verslag, dat zodra ik het heb direct onder Nieuws wordt geplaatst.

 

toetan

 

 

 

 

 

15 april 2016

OSBO

Spanning vanavond in de laatste OSBO wedstrijd. Handhaaft team 2 zich of spelen we volgend jaar in de derde klasse.

Min of meer toevallig is dat ons tweede team vanavond in de laatste Osbo wedstrijd uitgerekend Koningswaal 1 als tegenstander heeft, dat zelf alleen met een zeer ruime overwinning

en een zeer ruim verlies van de koploper Edese SV tegen Mook 1 nog een kansje heeft op het kampioenschap. Allemaal zeer theoretisch en wat ons team betreft , wij staan 1 puntje

voor op de nu nog laatste SMB3 maar wij hebben wel minder bordpunten. Dus spannend belooft het te worden. Of niet !.

toetan

 

OSBO-cup 2015-2016

 

14 april 2016  speelden Marc, Stefan en de Johnnen de kwartfinale thuis tegen Koningswaal1.

De einduitslag werd nadat John v G. op bord 4 de winst kon binnenhalen 2-2,(Marc ,John R remise, Stefan verlies) en dus moest de beslissing komen door

3 minuten partijen, nu met gewisselde kleuren.

En hier werd de uitslag 1,5 -2,5 (Marc,Stefan verlies,John R winst en JohnvG remise) en dus gaat Koningwaal naar de halve finale. Gefeliciteerd.

Wij proberen het volgend jaar opnieuw.

 

12 april 2016

 

Meer foto’s van het schoolschaaktoernooi onder Menu/Foto’s

 

 

 

 

 

 

 

10 april 2016

Schaaktoernooi voor scholieren groepen 3, 4 en 5

De uitslagen van het toernooi staan onder

Menu/ Schoolsch./Toernooi 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 april 2016

OSBO

ElsterToren3 -ASV8: 1,5-4,5. Verslag komt zsm
Winst voor Kamran, remise voor Bram, verlies voor Rob, Martijn, Martin en Jerry.

Martin

 

 

9 april 2016

Osbo schakers team 2 opgelet.

De slotronde is verplaatst van Groesbeek naar Ede, datum ongewijzigd vrijdag 15 april a.s.

Rob4

 

Schaakprobleem 12

 

Wit geeft mat in 4

Oplossing mailen voor 22 april 2016 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van schaakprobleem 12
De oplossing staat vanaf 23 april 2016 op deze site.

De oplossing van probleem 11


1.Dxf7+ Kxf7 2.Lc4#; 1.Dxf7 Kh8 2.Dxe8+ Lf8 3.Dxf8#

Hans P.

 

 

 

 

 

 

21 maart 2016

 

Schaakprobleem 11

 

 

Wit geeft mat in 3

Oplossing mailen voor 8 april 2016 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van schaakprobleem 11.

De oplossing staat vanaf  9 april 2016 op deze site

De oplossing van probleem 10


1 Kf7 Df5  2 Dg7 + Kh5   3 Dh8 + Dh7 4 Dxh7 mat

Hans P.

 

 

18 maart 2016

 

OSBO

Dramatisch verlies voor ET2 tegen (degradatie) concurrent de Cirkel 1 (2-6)

Binnenkort volgt verslag van de teamleider. Onder menu/OSBO staan de individuele uitslagen.

 

16 maart 2016

Onder nieuws een artikel van de hand van Martijn over de wederwaardigheden van team3 uit tegen millingen.

 

11 maart 2016

OSBO

ET1 verliest met 6-2 van UVS3

ET3 speelt gelijk met 3-3 tegen Millingen

ET2 speelt volgende week

Toetan

 

7 maart 2016

OSBO cup 

Pion2 tegen Elster Toren1  gelijk, maar na vluggeren gaat ons team naar ronde 3.

Lees onder nieuws een kort verslagje van John v.G. waarin hij een parallel trekt met een eredivisieclub en een gewaagde voorspelling doet.

Toetan

 

3 maart 2016

 

Elster Toren organiseert op 9 april a.s. de volgende scholierentoernooien.

Voor meer informatie menu/schoolsch./toernooi2016

 

 

schaakvereniging

"de Elster Toren"

 

 

 

 

 

schaaktoernooi voor scholieren groepen 3, 4 en 5

 

Lingewaard en andere plaatsen.

 

en schaaktoernooi voor scholieren groepen 3, 4 en 5

 

Overbetuwe

 

 

 

Zaterdagmiddag 9 april 2016

 

 

 

 

26 februari 2016

Schaakprobleem 10

 

Wit geeft mat 4

Oplossing mailen voor 16 maart 2016 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van schaakprobleem 10.

De oplossing staat vanaf 17 maart 2016 op de site.

De oplossing van probleem 9
1…  Dg5 2 Te3 Dh5 of h6 3 Kg2 Lxe3#

 

Hans P.

 

 

 

 

24 februari 2016

 

Verslag UVS 4- Elster Toren 2: 7-1.
De 2 Robben maakten er nog iets van tegen UVS maar “veul biezonders was het nie”.

 

Een dolle toren, dat waren we nadat we door UVS met 7-1 aan de kant waren gezet. Het wordt tijd voor een door de club te betalen trainingskamp ergens op Ibiza. …………

 

Lees dit verslag van Ro b4 Knuiman verder onder menu/nieuws

Toetan

 

 

22 februari 2016

OSBO

ET3-Kasteel3   2,5-3,5

Als vice-teamleider geeft Martijn een beschrijving over het jammerlijke verlies van het team.

Zie menu/nieuws

Toetan

 

21 februari 2016

Nog even over het 10e toernooi. Martien van der Meijden, tweevoudig ET toernooiwinnaar, heeft op de website van zijn club Dubbelschaak  een knap artikel gemaakt over ons toernooi en in het bijzonder over zijn partijen.

Met diagrammen en analyses erbij.

John,onze winnaar, geeft hierbij de link naar de website. Het is echt de moeite waard om even te klikken.

 

http://www.dubbelschaak.nl/ingezonden/martien-wint-weer-niet-bij-elster-toren-rapidtoernooi/

 

Toetan

 

 

 

20-21 februari  2016

 

Tiende Elster Toren schaaktoernooi

Met maar liefst 64 deelnemers werd dit toernooi voor de 10e opeenvolgende keer gehouden.
Tot aan ronde 7 was niet duidelijk wie er kampioen zou worden. John van Ginkel trad aan tegen de tweevoudige winnaar Martien van der Meijden, beiden 5,5 punt.
Ook 5,5 punt had Mariska Bertholee die de strijd aan moest met Dirk Hoogland op 5 punten. Mariska stond beter maar gaf door een damezet  Dirk de kans zijn toren en twee lopers optimaal te benutten en zo de winst te pakken. Aan het eerste bord  rook John zijn kans, voerde de druk op en pakte de titel.

Dit tot grote vreugde, niet alleen van zichzelf maar ook van iedereen die een zwak heeft voor De Elster Toren, vooral misschien ook omdat alle drie de OSBO teams deze week zo gruwelijk verloren, is John hiermee de eerste Et-er die deze titel verovert.

Onder menu/10e toernooi meer info, waaronder de complete eindstand en een link naar alle foto’s. De foto’s zijn ook opgenomen in de albums onder menu/foto’s.

Toetan

 

19 februari  2016

Andere tijden

Ergens uit een archief doken  beelden uit de vorige eeuw op waarop te zien is hoe de eerste schaakkampioen van de vrouwen van Nederland ( 1935-36) ,Mevr. Catharina Roodzant-Glimmerveen,( 1896-1999) op bijna 100 jarige leeftijd een partij speelt tegen de ons bekende, jonge, Eric de Visser. De opnames,duur ca. 2 minuten, die de hele wereld zijn ingegaan, zijn genomen tijdens een toernooi in 1996 en de uitslag was remise. Eric wilde deze video graag met ons delen. Dus voor een beetje nostalgie klik hier.

Btw :Wist jij dat Sjoerd?

Toetan

 

19 februari 2016

Verslag OSBO team 1

Maar zoals in het rampjaar 1672 Willem III zich ongrijpbaar voor de troepen van de zonnekoning achter de waterlinie verschanste, zo eindigde ook de laatste wedstrijd aan bord 7”.

Een zinnetje uit het verslag van Eric H over de pas gespeelde wedstrijd tegen Veenendaal 3. Het volledige verslag staat onder Nieuws en OSBO.

.

19 februari  2016

OSBO (slecht) nieuws.

Team1 verliest thuis met 2-6 van Veenendaal3
Remise voor Marc Groenhuis, Martin Weijsenfeld, Hans Polman en Wiely Martens.
Verlies voor John Remmerts, Stefan Brouwer, John van Ginkel en Eric Hartman.
Team2 verliest uit met 7-1 van UVS4.
Remise voor Rob Knuiman en Rob Nieuwboer.
Verlies voor Tom Derksen,Eric de Visser,Jan Delhaye, Peter Bongers,Jo Engels en Henry Schrader.
Team 3 verliest thuis met 2,5-3,5 van Kasteel3
Winst voor Kamran Roodsaz en Martijn Vlootman.
Remise voor Jerry Tijssen
Verlies voor Willem van den Eijk, Rob Leijser en Maik van den Brink.
Verslagen volgen z.s.m.

14 februari  2016

 

Beste schakers van de Elster Toren,

 

Ons E-jeugdteam werd bij de OSBO kampioenschappen tweede achter Meppel.

Derde was de Toren, Arnhem. Zij waren iets verzwakt door skivakanties.

Ons E-team mag naar het NK voor E-teams in Zuid Scharwoude (boven Alkmaar) op 21 mei 2016.

Het team bestaat uit Sjoerd, Marco, Mike en Luc.

Met vriendelijke groeten,

Meester Eric.

 

 

 

 

 

6 februari  2016

 

Marc heeft in de onderlinge competitie het gepresteerd om 12 ronden lang ongeslagen te blijven. En op 4 februari begon ronde 13.

Toen zat met de witte stukken Hans tegenover hem. En deze man had nog diverse appeltjes met Marc te schillen. In een scherpe partij, waarbij beiden lang rokeerden, trok Hans met zijn damepionnen ten aanval. Wat volgde was een scherpe partij die  uiteindelijk resulteerde in de eerste verliespartij van Marc. De partij is te zien onder menu/partijen.

Stefan profiteerde optimaal van dit buitenkansje en versloeg John R en kwam daarmee op de gedeelde eerste plaats met Marc.

Toetan

 

 

3 februari  2016

 

Schaakprobleem 9

 

Zwart geeft mat in 3

Oplossing mailen voor 19 februari 2016 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van schaakprobleem 9

De oplossing staat vanaf 20 februari 2016 op deze site.

Oplossing probleem 8
 1…Dc3+ 2.Ke2 Te4+ 3.Kf1 Dh3+ 4.Kg1 Tg4#

 Hans P.

 

 

 

24 januari 2016

OSBO cup

Verslag ASV 5- Elster Toren 2  ( 3-1) staat onder nieuws.

 

23 januari 2016

Melding van onze jeugdafdeling

 

 

17 januari 2016

Onder menu/nieuws staat het verslag van Rob K. over de overwinning van ET2 op SMB3.

In een begeleidend schrijven licht hij het als volgt toe: ‘’ Ditmaal best veel over mijn eigen partij, maar ja, dat was dan ook een bijzondere mazzelpartij die de zaak op de kop zette:)”.

 

 

17 januari 2016

 

OverbetuweBasis School Teams

Schaakkampioenschap 2016 en het Overbetuwe groepen 3 tm 5, beginners schaaktoernooi.

Uitslagen: zie Menu/Schoolschaak/Toernooi 2016

Link naar foto’s: zie Menu/Foto’s

 

 

 

15 januari 2016

ET 1-Rokade 1 eindstand  2,5-5,5  Zie verslag onder menu/nieuws

ET 3-Pion4  eindstand  1,5-4,5

Individuele resultaten onder menu/OSBO

 

13 januari 2016

 

Aap zwijnt.

Door een uiterst gelukkige overwinning van Rob Knuiman wint De Elster Toren 2 het kelderduel tegen SMB3.  Tegenstander van Rob ,Jan Kasteel, voelde zich flink in de aap gelogeerd. Het verslag volgt.

SMB3-ET2 eindstand 3,5-4,5

 

5 januari 2016

Schaakprobleem 7

 

Wit geeft mat in 3

Oplossing mailen voor 21 januari a.s. naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van “schaakprobleem 7”

De oplossing staat vanaf 22 januari 2016 op de site van de Elster Toren:

www.elstertoren.nl

En de oplossing van probleem 6
1…Dxh2 2.Kxh2 Th3#

 

Hans P.

 

 

 

 

 

18 december 2015

10e Elster Toren Rapid (jubileum) toernooi

Geef dit alvast een plaats in uw nieuwe agenda: op 20 februari 2016 staat dit op het programma.

Verdere mededelingen volgen spoedig.

 

 

 

 

 

 

 

 

18 december 2015

 

Schaakprobleem 6

 

Zwart geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 31 december 2015 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 6. De oplossing staat vanaf 1 januari 2016 op deze site.
En de oplossing van probleem 5
1.Dh8+ Kf7 2.Dg7#

 

Tussenstand na 5 schaakproblemen is als volgt:

1 Wouter Verhoef

2 Henk Russens

 

Hans P.

 

 

 

17 december 2015

Ondanks alle drukte waarin Martin vd E. verkeert heeft hij toch nog gezorgd voor een prima verslag. Petje af.

 

Veteranen SMB 5 te sterk voor jeugdig Elster Toren 3

Met andere woorden: ervaring wint het van jeugdige overmoed, waarbij onze gemiddelde leeftijd van 33,5 jaar ongeveer de helft was van dat SMB5 team. Vol goede moed, want Martijn had het nodige voorwerk gedaan, gingen we richting Nijmegen,. Vorig jaar verloren we daar met 5,5-0,5 maar dat was tegen SMB 4, nu moesten we tegen het 5e. Verder lezen onder nieuws.

 

 

13 december 2015

Verslag de Elster Toren 2  tegen Edese SV  (1-7)

Oftewel: Waar een goed voorbereide bestorming van een toren al niet toe kan leiden.

 

Ja, zei mijn tegenstander: voor vanavond had ik me voorbereid op de partij tussen Tiviakov en Bareev (drie avonden). Ik wist dat ik zwart had”. “Waarschijnlijk had hij zich zo goed voorbereid dat hij gezien had welke variant van het Scandinavisch ik speelde. Het had wel effect, ik ben de laatste jaren nog nooit zo hard van het bord geveegd.”

 

Ongetwijfeld nog met pijn in zijn hart begint teamleider Rob K. zo zijn verslag dat u kunt lezen onder nieuws.

 

13 december 2015

 

Schaakvereniging “De Elster Toren” organiseert het

 

Elst Schoolschaak kampioenschap 2015

OverbetuweBasis School Teams Schaakkampioenschap 2016.

en het

Overbetuwe groepen 3 tm 5, beginners schaaktoernooi.

 

Kijk voor meer info op menu schoolschaak

Eric d V.

 

 

11 december 2015

Elster Toren 2 verliest thuis van Edese SV met 1-7.
Tom D. aan bord 1 redde onze eer.

Verslag volgt zsm.

 

9 december 2015

Elster Toren 3 kan grote inzet niet omzetten in winst uit tegen SMB5. (4-2)

Winst was er voor Kamran (bord 2),remise voor Rob L (bord 5) en Jerry (bord 6), verlies voor Bram (bord1) Martijn (bord 3) en Martin (bord 4).

Het verslag volgt z.s.m.

Martin vd E.

 

8 december 2015

 

Elster Toren 1 wint ook de derde OSBO wedstrijd van dit seizoen;

Afgelopen maandag stond de wedstrijd tussen het derde team van De Toren en het eerste van onze club op het programma. In De Steenen Camer gingen beide teams helemaal voor de overwinning, het was een zeer spannende en sportieve schaakavond “…..
Zo begint teamleider Eric H. zijn verslag dat u kunt lezen onder nieuws, en hij eindigt met de mooie zin.

Grote vreugde was er ook bij onze voorzitter, Peter had alle wedstrijden van begin tot eind op de voet gevolgd!”

Toetan

 

8 december 2015
Gisteravond was ik "live" getuige van een fantastische overwinning van ons eerste team op De Toren 3.
Winst voor: John R. ( geweldige partij ) – John van G. ( idem dito ) – Marc G. ( ook super)
Remise: Rob K.(keurig!) – Martin W. –Hans P.
Verlies: Eric H. – Wiely M.
De Toren 3 – De Elster Toren  1   eindstand  3,5-4,5

Peter B

 

 

2 december 2015

 

Schaakprobleem 5

 

Wit geeft mat in 2.
Oplossing mailen voor  17 december 2015 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van schaakprobleem 5

De oplossing staat vanaf 18 december 2015 op de site van de Elster Toren:

En de oplossing van probleem 4

1…Pe2 2.Txh1 Pf4+ 3.Kh2 Tg2#

 

 

Hans P.

 

19 november 2015

 

Schaakprobleem 4

 

 

 

Zwart geeft mat in 3.

Oplossing mailen voor 3 december 2015 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 4.

De oplossing staat vanaf 4 december 2015 op de site
En de oplossing van probleem 3

1.Dd4 + Ke7 2.Dd8 Kxe6 3.Dd6#

Hans P.

 

 

16 november 2015

Verslag Elster Toren 3 - UVS 6 stand 3-3
Blunderavond loopt uit op puntendeling
Teamcaptain Martin vd Eijk had zijn taken als teamcaptain voor deze avond laten schieten en de belangrijke(re) taak van wedstrijdleider voor team 1 en 3 op zich genomen. Deze avond schitterde eerste bordspeler Bram Arends ook door afwezigheid ( invaller bij team 2 in Mook) en dus zou het wel eens een moeilijke avond kunnen worden. Lees het hele verslag onder nieuws.

15 november 2015

Verslag Mook 1- Elster Toren 2

Huilers onder de Robben

Afgelopen donderdag (12-11) waren er twee huilers te signaleren tijdens de OSBO wedstrijd Mook 1- Elster Toren 2. Het waren de tegenstanders van resp. Rob Nieuwboer (verder Rob) en Rob Knuiman.

Nou ja, huilers: het zorgt in ieder geval voor weer een leuke kop. Lees het hele verslag onder nieuws.

 

 

13 november 2015

Direct na de wedstrijd heeft Eric H. zijn verslag over de verrichtingen van “zijn” team 1 al gemaakt en ingeleverd en het resultaat leest u onder nieuws.

Verslagen wedstrijden OSBO team 2 en 3 volgen.

 

Toetan

 

5 november 2015

 

Schaakprobleem 3

 

Wit geeft mat in 3

Oplossing mailen voor 18 november 2015 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding  van schaakprobleem 3.

 

De oplossing staat vanaf 19 november 2015 op de site

En de oplossing van probleem 2

1.Dc7+ Kb5 2.Dc4 Ka5 3.Dxb4 #

 

 

 

31 oktober 2015

Maar liefst 92 (zeer) jeugdige schakers namen deel aan het Elster IJSCO toernooi.

Tot aan de laatste ronde waren in de meeste groepen de beslissingen nog niet gevallen, kortom spanning ten top.

Onder menuknop jeugd/IJSCO de eindstanden en onder fotoalbum de link naar de foto’s.

Toetan

 

30 oktober 2015

 

Voor het morgen te houden Elster IJsco toernooi hebben zich inmiddels 85 jeugdige schakers aangemeld. Dit aantal kwam ook voor onze organisatie min of meer als een verrassing maar ze hebben alles onder controle en ook van extra hulp zijn zij verzekerd.

Mochten er toch nog leden zijn die een handje willen helpen, bel dan naar Eric of Martijn.

Toetan

 

27 oktober 2015

 

Schaakprobleem 2

 

Wit geeft mat in 3

 

 

Oplossing mailen voor 04 november 2015

Naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

               onder vermelding van schaakprobleem 2.

               De oplossing staat vanaf 05 november 2015

op de site.

           Hans P.

 

 

24 oktober 2015

  De Elster Toren 2 - PION 3

22 oktober

4-4 

 


Je ziet het niet vaak: een pion die een toren in bedwang houdt. Meestal wordt het kleinste en minst kostbare stuk voor het überhaupt aan grootse plannen (promotie) kan denken hard van het bord gemept door de toren.

Op donderdag 22 oktober was het niet zo'n feest. Het was ook niet de minste Pion (3) die tegen de Toren (2) aantrad.

Lees verder onder nieuws

 

Oplossing schaakprobleem

1 g7 schaak …Kh6 2 g7g8 paardpromotie en mat.

Binnenkort volgt probleem 2

 

21 oktober 2015

 Tornado 2 – ET 3

  16 oktober  

1-5 

De eerste wedstrijd in de OSBO-competitie bracht ons naar Druten waar een jeugdteam op ons wachtte. Het is altijd moeilijk in te schatten wat de sterkte van zo’n team is, omdat een jeugdrating toch iets anders is dan een senioren rating. Van te voren dus iedereen op het hart gedrukt de tegenstander vooral niet te onderschatten ook al zijn ze nog zo jong. Lees verder onder nieuws

 

 

 

17 oktober 2015

De eerste klap is een daalder waard!
Het eerste team heeft de openingswedstrijd van het seizoen in de eerste klasse A tegen PION 2 uit Groesbeek met 4,5-3,5 gewonnen. Het was een zwaarbevochten overwinning die pas op het allerlaatste moment tot stand kwam.

Lees verder onder nieuws

 

Schaakprobleem 1

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 20 oktober 2015 naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 1.

De oplossing staat vanaf 21 oktober 2015 op deze site.

 

Hans P.

                                                                                                                                                                             

 

 

 

17 september 2015

 

 

Schaakvereniging
De Elster Toren”
organiseert het

 

5e Elster IJSCO toernooi op Zaterdag 31 oktober 2015.

Toernooi informatie
Voor jongens en meisjes tot en met 19 jaar.
Speeltempo 15 minuten p.p.p.p. (beginners groep mogelijk zonder klok).
Groepen van 8 of 10 spelers op basis van speelsterkte.
Prijzen: 1 beker en 3 medailles per groep.

Kijk onder menu-jeugd-IJSCO voor meer informatie

 

8 juli 2015

 

Schaak(burge)meester

 

Afgelopen vrijdag 3 juli heeft burgemeester Toon van Asseldonk de Nederlands Kampioenen Schaken voor schoolteams van basisschool Stap voor Stap uit Elst ontvangen. Tijdens de ontvangst wordt burgemeester van Asseldonk uitgedaagd voor een wedstrijd snelschaken met Marco Wieland, één van de zeven scholieren die het Nederlands kampioenschap behaalde op 13 juni in Amsterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ellen Koelewijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel met toestemming gehaald van www.debetuwe.net/www.nieuwekrant.nl De Betuwe/De Nieuwe Krant

 

toetan

 

 

1 juli 2015

 

Schakers OBS Stap voor Stap uit Elst Nederlands kampioen!!

 

Zaterdag 13 juni 2015 hebben zeven leerlingen, Mike, Marco, Sjoerd, Jurgen, Lars vdP, Lars H en Luc, van OBS Stap voor Stap uit Elst, meegedaan aan het, voor de tweede maal gehouden, Nederlands Kampioenschap schaken voor schoolteams basisonderwijs categorie groepen 3,4 en 5 (6 tot 9 jarigen) in Amsterdam. Van deze 7 schakertjes zijn er 5 lid van de Elster Toren. In totaal deden er bijna 400 scholieren mee. In het klassement voor kleinere teams (maximaal 10 spelers) zijn de leerlingen van Stap voor Stap eerste geworden en mogen zich al op zeer jonge leeftijd Nederlands kampioen noemen. Van alle scholen in Nederland behaalden zij de negende plaats en staan daarmee in de top tien. Jongens, wij zijn trots op en feliciteren jullie namens iedereen van de Elster Toren

Op vrijdag 3 juli a.s. 9.30 uur is er een ontmoeting met de burgemeester van Elst die, zeer sportief, de uitdaging heeft aangenomen een potje snelschaak tegen één van de kampioenen te spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 juni 2015

Zaterdag 20 juni a.s. organiseert Dubbelschaak ´97 voor de 4e keer het Huub van Dongen Memorial Rapidtoernooi.

Toch weer een mooie gelegenheid om een potje te schaken.

Van onze jongens hebben zich inmiddels liefhebbers gemeld nl.  Rob, Peter en John v.G.

Kijk op de website http://www.dubbelschaak.nl/ voor alle informatie over dit zeer gezellige toernooi in Boxtel

 

11 juni 2015

Uitslagen Waalkadetoernooi staan onder menu/nieuws.

 

 

24 mei 2015

Volgend seizoen wordt Sjoerd geen kampioen !

Hij heeft nl. aangegeven dat hij voorlopig voor 1 jaar niet meer intern speelt, niet bij ons maar ook niet ergens anders.

Met zeven seniorenkampioenschappen in zijn prijzenkast is het even tijd voor rust.

Weliswaar nog geen absolute rust want er is zeer grote kans dat Sjoerd voor de externe met ons blijft optrekken.

 

toetan

19 mei 2015

update Waalkadetoernooi

 

Inmiddels hebben we 2 teams ingeschreven:

FOK de Koning (1763)
John Remmerts (1887)
Arno Reijnders (1541)
John van Ginkel (1856)
Wiely Martens (1717)
Hans Polman (1814)
 
Potige Prince Polly (1610)
Rob Knuiman (1717)
Peter Bongers (1666)
Robby Nieuwboer (1667)
Harry van Ginkel (1300)
Tom Derksen (1700)
Mark Derksen (1200

 

Als er zich nog een persoon aanmeldt kunnen we 3 teams opstellen. Kom op dames en heren!

 

 John van Ginkel

 

 

5 mei 2015

Waalkadeschaaktoernooi 24 mei 2015

 

Dit sfeervolle toernooi georganiseerd door schaakvereniging SMB wordt gespeeld op 1ste Pinksterdag (24 mei).

Deze mooie foto´s stammen uit het toernooi van 2014 waarbij 2 teams van ons deelnamen.

Op de foto links ,neem het van mij aan, de spelers van team 1 met de originele naam

Het strijdbeleid van Koning Pinterman met vooraan met wit shirt en pet Hans Polman, daarachter een kibitzer met groen shirt, rode das en glas bier (is dat niet Stefan Brouwers …?), daarachter met lila blouse Wiely Martens, dan in het lichtblauw voor de insider duidelijk te herkennen aan zijn ietwat grijzende slapen John van Ginkel en daarachter met iets donkers aan de van verre gekomen Martien van der Meijden.

Voor het tweede team, pas later op de dag werd de naam Bakkusz vol met schuim eer aan gedaan, deden de volgende spelers mee:
Robby Nieuwboer,Tom Derksen,Peter Bongers, Harry van Ginkel en oud ET lid Arno Reijnders.

Voor het komende toernooi doet animator John van Ginkel een oproep aan jullie om mee te doen. Hij heeft al 10 definitieve deelnemers en een drietal tweetal wellichters, maar zoals het er nu uitziet kunnen we met 3 teams deelnemen. Wil je meedoen, geef je dan op bij John voor 10 mei a.s.

Traditiegetrouw mag er ook weer een originele teamnaam worden verzonnen dus weet je iets leuks en origineels geef het door aan John.

 

Wil je liever kijken dan mag dat natuurlijk ook, kost helemaal niets en de bediening is uitstekend.

De volgende spelers doen mee

 

1

John Remmerts

5

Peter Bongers

9

Arno Reijnders

 

Eric Hartman

Wellicht

2

Wiely Martens

6

Rob Nieuwboer

10

John van Ginkel

 

Broer Tom D.

Wellicht

3

Hans Polman

7

Harry van Ginkel

11

 ……..

 

 

 

4

Rob Knuiman

8

Tom Derksen

12

…….. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teamnaam  ?

 

Teamnaam  ?

 

Teamnaam  ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toetan

 

 

29 april 2015

 

In de Gelderlander een bericht over de winst ons eerste team tegen ASV 5.

En jullie mogen raden wie mij onderstaande link heeft toegestuurd.

Klik en lees

http://www.gelderlander.nl/sport/regiosport/sport-betuwe/groenhuis-maakt-het-verschil-bij-toren-elst-1.4883162

 

Toetan

 

24 april 2015

 

Het eerste team heeft in de OSBO afgesloten met een mooie overwinning op ASV5. Iedereen speelde remise, ook Eric Hartman en Martin Weijsenfeld.! Marc Groenhuis niet, die ..won.

De remise van Sjoerd was voldoende om in het individuele klassement gedeeld eerste te worden met 6 punten. Maar ditmaal nou eens geen beker, maar ik weet niet wat het is maar zijn het nou koekjes ?? . Maar er zijn fotos van .

Kijk onder menu/fotoboek

Toetan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 april 2015

 

 

Tom Poes verzin een list !

Op donderdag 16 april gingen wij net als het 2e team voor de slotronde naar Mook. Vooraf had Martijn uitgerekend dat wij 2 bordpunten

nodig hadden om op eigen kracht veilig te zijn en natuurlijk, na controle, bleek dit inderdaad zo te zijn.

De vraag was alleen hoe dat te realiseren. In onderling overleg (helaas was alleen Kamran hier niet bij betrokken omdat hij zijn mailadres heeft gewijzigd)

hebben we besloten om een alternatieve opstelling in te zetten. Dat wil zeggen dat wij in omgekeerde volgorde aan het bord zouden verschijnen

om zodoende in ieder geval op de laatste twee borden de punten te pakken. ……….

 

Het volledige verslag van ons derde team, dat een compliment verdient voor hun strijdlust en inzet staat  onder menu-nieuws

 Toetan

 

 

 

 

19 april 2015

De uitslagen van het Osbo jeugdschaak staan onder menu/jeugd/osbopupillen

 

 

19 april 2015

Osbo

Elster Toren 3 heeft ondanks een kleine nederlaag toch de zesde plaats gehaald en blijft daarmee in de derde klasse. Verslag volgt…

 

18 april 2015

Hieronder, ditmaal eerder dan de uitslagen,de link :

 

Foto’s Osbo jeugdschaak  18 april 2015

 

18 april 2015

Hieronder, horende bij de eerdere uitslagen,de link :

 

Foto’s jeugdtoernooi van 11 april 2015

 

17 april 2015

Breaking news

Osbo

Elster Toren 2, ondanks handicaps, veilig door dikke overwinning op SMB 2 (6-2).

Zie het verslag van Rob K. onder menu-nieuws

 

 

13 april 2015 aangepast 14 april 2015 aan KNSB telling

Uitslagen schoolschaaktoernooi

Overbetuwe en Lingewaard samengevoegd

Basis onderwijs groepen 3 tm 5 Schaaktoernooi 11 april 2015

9 scholen 40 deelnemers.  Overbetuwe, L + O.

School

Plaats

KNSB  punten

spelers

Stap voor Stap

Elst

73,5

68 + 5,5

7

de Esdoorn

Elst

59,5

50 + 9,5

10

de Oversteek

Oosterhout

58

56 + 2

6

Sunte Werfert

Elst

50

47 + 3

7

de Wegwijzer

Elst

30

 

4

Donatushof

Bemmel

28

 

2

Lam. van Bueren

Zetten

26

 

2

de Meander

Driel

11

 

1

Samsam

Oosterhout

9

 

1

 

KNSB punten: Winst 3, Gelijk 2, Verlies 1. Beste 5 spelers voor 100%, spelers 6 tm 15 voor 25%.

 

Kijk voor meer uitslagen onder “menu/schoolschaak.

 

 

26 maart 2015

  Schaakvereniging “De Elster Toren” organiseert op 18 april 2015 ….

de Osbo pupillendag 2015.

Lees alles menu/jeugd/osbopupillen

 

 

 

24 maart 2015

Ook het derde team blijft niet achter. In een gezamenlijk geconcipieerd verslag maken zij ons deel van hun inspanningen tegen Mook2.

Het staat allemaal onder “menu/nieuws.”

 

22 maart 2015

Rob Knuiman heeft zijn uilenveer gescherpt en een verslag gemaakt van het Osbo drama dat ons tweede team in Groesbeek overkwam. Het staat onder “menu/nieuws.

 

21 maart 2015

Elster Toren 2 verliest op mysterieuze wijze van de Pion 3!!!!

We vragen ons af:

 Wie Weet Waarom Wim Wedstrijdleider Wou Worden?

Binnenkort meer….

21 februari 2015

Maar liefst 68 deelnemers zaten achter het bord bij het 9e Elster Toren toernooi.

De winnaar met 7 uit 7 is Jermo Kooijmans. Bijna gooide Elster Toren lid Eric Hartman in de tweede ronde roet in Jermo’s eten door in een hevige tijdnoodfase, met een paar seconden op de klok, mat in twee te missen, althans volgens de beste stuurlui die natuurlijk aan de wal stonden. Jermo we zien je graag volgend jaar terug om je titel te verdedigen.

De besten van de Elster Toren waren M.Weijsenfeld (17), Rob Knuiman (18) en Marc Groenhuis (19) allen met 4,5 punt.

Rondeuitslagen, eindstand en foto’s staan onder menu/9e toernooi.

Toetan

 

 

Update 17 februari 2015

Verslag5e ronde OSBO competitie: Millingen - De Elster Toren 3 stand 3-3

door Martin van den Eijk

Millingen was op papier een te kloppen tegenstander. Hoewel de gemiddelde rating iets hoger ligt dan de onze waren de resultaten van Millingen tot nu toe, net als die van ons, niet geweldig. Dit was dus onze kans om degradatie te ontlopen.

Martijn ging op bord 5 voortvarend van start. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat hij geen echt moeilijke avond had zoals hij zelf zei.

Lees meer onder nieuws.

 

13 februari 2015

De Elster Toren 3 speelt gelijk tegen Millingen

Voor de individuele uitslagen zie menu extern, team 3

 

13 februari 2015

De Elster Toren 2 - Doetinchem 2 4½ - 3½

Een verslag door Rob Knuiman

De Visser herstelt zijn visnet.

De vijfde ronde stond voor een belangrijk deel in het teken van herstel van het visnet van Eric de Visser. Het fijnmazige net van de Visser vertoonde de eerste rondes teveel gaten waardoor er teveel doorheen zwom. Telkens bot vangen is niet leuk dus tijd om de touwtjes wat strakker aan te knopen. Niels van der Mark moest boeten voor de dadendrang van de Visser.

Lees meer onder nieuws.

 

13 februari 2015

ET 2 wint voor de tweede maal op rij na 3 maal verlies.

Nadat eerder deze week ET 1 tegen de Cirkel winnend afsloot heeft nu ook ET2, zij het nipt, gewonnen met 4,5 tegen 3,5 van Doetinchem 2.

Uitslag derde volgt.

Voor de individuele uitslagen zie menu extern, team 1,2

 

30 januari 2015

Verslag ASV 7- Elster Toren 2: 2,5- 5,5 (Hard (t)man)!

 

Wat een ommekeer! De vierde ronde werden we aangevoerd door Eric. Dat hij ons kwam versterken was erg mooi voor ons maar hard (t) man voor onze tegenstanders.

Natuurlijk lieten we hun het eerste punt. Eric de Visser zorgde ervoor dat ASV zand in de ogen gestrooid werd door een stuk weg te geven (1-0). Daarna kwam de grote ommekeer.

 Lees meer onder nieuws.

 

Geplaatst 29 januari 2015

 

  Schaakvereniging “De Elster Toren” organiseert ….

 

Schaaktoernooi voor scholieren groepen 3, 4 en 5 Lingewaard / Oosterhout
Tijdens dit toernooi wordt er ook een groepen 6,7 en 8 schaaktoernooi gehouden op individuele basis over 7 partijen.

Zaterdagmiddag 11 april 2015
Klik hier voor de flyer met alle informatie

 

 

  Schaakvereniging “De Elster Toren” organiseert …

Schaaktoernooi voor scholieren groepen 3, 4 en 5  Overbetuwe

Tijdens dit toernooi wordt er ook een groepen 6,7 en 8 schaaktoernooi gehouden op individuele basis over 7 partijen.

Zaterdagmiddag  11 april 2015

Klik hier voor de flyer met alle informatie

 

Geplaatst 21 januari 2015

Foto’s schoolschaak

 

 

 

Geplaatst 13 december 2014

De eerste overwinning voor ons derde team is een feit .

Pion 4 werd in eigen huis verslagen met 2,5 tegen 3,5

Proficiat.

 

Daarentegen tegenvaller voor ons eerste.

Eindstand Pion2- Elster Toren 4,5-3,5

 

Een verslag: Elster Toren 2- UVS 3   uitslag  2-6

De zaken niet verdringen”.

Verdringing vindt vaak plaats als iemand zich een schokkende gebeurtenis niet meer kan of wil herinneren. Door de gebeurtenis een plaats te geven kan het individu, lees in dit geval de schaker, weer functioneren en verder gaan met zijn leven, lees in dit geval de volgende OSBO partijen.

Uit therapeutisch opzicht maak ik als captain dus dit verslag zodat we er de rest van het jaar weer Tsjakka! tegenaan kunnen.

Lees meer onder nieuws.

Geplaatst 12 december 2014

OSBO competitie: Elster Toren 2-UVS 3   2-6

Tussenstand Pion 2- Elster Toren 1          1-0

Lees meer onder nieuws.

 

Geplaatst 28 november 2014

 

Felicitaties voor Martin van den Eijk met het behalen van zijn diploma scheidsrechter B.

Lees meer onder nieuws.

 

Geplaatst 20 november 2014

 

  Schaakvereniging “De Elster Toren” organiseert het .

 

Elst 2014

 

Overbetuwe Basis School Schaak Kampioenschap.

en het

Overbetuwe Schaaktoernooi groepen 3 tm 5
op zaterdag  17 januari 2015

Lees meer onder menu/schoolschaak

 

 

Geplaatst 18 november 2014

 

Ik stoorde Rob gisteren in zijn verdringingsproces met de vraag of hij het beloofde stukje al klaar had. Ineens stond alles weer klaar op zijn netvlies zij het in een willekeurige volgorde.

Samen hebben we er iets van gemaakt.

 

Wedstrijdverslag Mook 1 tegen de Elster Toren 2   stand 5-3

 

 “Als je alles van tevoren weet.”

Dat het tegen Mook aan de hoogste borden moeilijk zou worden was te verwachten. Helaas te moeilijk bleek achteraf. Terwijl het makkelijker had kunnen zijn bleek nog meer achteraf. Maar laten we vooraf beginnen. Lees verder onder nieuws

 

 

 

 

Geplaatst 8 november 2014

 

Beste ( huis) schakers,

vooruitlopend op verdere

mededelingen noteer dit

alvast in de agenda.

 

 

 

 

Geplaatst 28 oktober 2014

 

IJSCO toernooi.

En natuurlijk zijn er weer foto’s van gemaakt. Ditmaal nam Henry Schrader dit op zich en hij heeft zich een blaar op de vingers geknipt maar het resultaat mag er dan ook wel zijn.

Ga naar menu/fotoboek voor een impressie van dit schaakfestijn.

 Toetan

 

 

 

 

Geplaatst 27 oktober 2014

 

Afgelopen zaterdag is het 4e Elster Toren IJscotoernooi gehouden met een grote opkomst van 65 jeugdige schakers.

Het was een leuk en spannend toernooi en onze “eigen” jeugdschakers presteerden goed.

Zo werd Sjoerd Vosselman overtuigend eerste in groep F, terwijl Jermo Aluy en Bart Otter gedeeld eerste werden  in respectievelijk groep D  en groep G.

Maar ook voor diegenen die geen podiumplaats behaald hebben hierbij een groot compliment voor de strijdlust en volgende keer beter.

Alle uitslagen zijn te vinden onder menu/jeugd/Ijsco

Toetan

 

 

 

Geplaatst 17oktober 2014

 

Er zijn twee verslagen binnen en te lezen onder nieuws. Het gaat over de verrichtingen van ons tweede en derde team, met respectievelijk de koppen `

Goed voorbeeld doet volgen…toch en Alle begin is moeilijk.

Het was een zware week voor onze teams. Alle drie verloren, en dat kan natuurlijk alleen maar beter worden. Het tweede heeft het beste resultaat gescoord ( 3,5-4,5) maar daarmee is alles gezegd. Lees verder onder nieuws.

Toetan

 

 

Geplaatst 14 oktober 2014

SMB4-De Elster Toren3                  (5,5-0,5)

Onze  nieuwkomer in de Osbo  heeft ondanks grote inzet verloren. Alleen Martijn Vlootman zag zijn inspanningen beloond met een half puntje. Hoe het gegaan is zien we binnenkort in een verslagje.
Toetan

 

 

 

Geplaatst 14 oktober 2014

 

Zutphen- De Elster Toren 1       (  5-3 )

 

"VALSE START"     

 

Zo kunnen we de eerste uitwedstrijd op maandag 13 oktober 2014 van het eerste wel omschrijven. Ietwat aan de late kant (Martin moest nog wat wennen aan het tijdstip van vertrek vanuit Elst), arriveerde we in Zutphen. Die in hun sterkste opstelling aan de start verschenen met een elo gemiddelde van ruim 1900 en daarmee het sterkste in de klasse 1B en dus zeker geen tegenstander is die je moet onderschatten. Op bord 1 bijv. speelt Gert-Jan Ludden, toch goed voor een elo van ruim 2200, maar Sjoerd had er maling aan. In een fraai Albins Tegengambiet, met dank aan Rob Nieuwboer wist Sjoerd nog te melden na afloop. Want door een partij tegen Rob had Sjoerd al de nodige theoretische kennis opgedaan.

Lees meer onder nieuws

 

 

 

 

Geplaatst 1 oktober 2014

 

 

 

Schaakvereniging

De Elster Toren”

organiseert het

 

 

4e Elster IJSCO toernooi op zaterdag 25 oktober 2014.

 

Toernooi informatie

Voor jongens en meisjes tot en met 19 jaar.

Speeltempo 15 minuten p.p.p.p. (beginners groep zonder klok).

 

Lees verder onder menu/Jeugd/IJSCO

 

E. de Visser

 

 

 

Geplaatst 14 september 2014

Martin W. is erin geslaagd ons indelingsprogramma Rokade weer up to date te krijgen. De beginratings, die bepalend zijn voor deelname aan het B kampioenschap, zijn nu gelijk aan de eindratings van vorig jaar. Op de ranglijsten is dit onderscheid ook weer te zien door een kolom gevuld met  A of B .
Op basis van de nieuwe ratings geeft ronde 3 een iets andere indeling. De betreffende pagina’s onder interne competitie zijn aangepast.

Toetan

 

 

Geplaatst 13 september 2014

Vanzelfsprekende sportiviteit

 

Allereerst de speelzaal. Compliment voor de metamorfose. Het ziet er prachtig uit. `´Er komt nog wel iets aan de muur`, aldus Hans, `maar wat, dat moet ik nog even met de directrice gaan uitzoeken`. En daar heb ik hem veel sterkte mee gewenst en geadviseerd overal ja dat is mooi op te zeggen.
En dan op de tweede plaats een andere Hans en wel Hans Donker, voor hem een groet en een bedankje, het ga je goed en vooral hou je taai en misschien tot ziens,………lees verder onder laatste nieuws

Toetan

 

Geplaatst 10 september 2014

 

Theo en John hebben zich het hoofd gebroken over de samenstelling van de drie Osbo teams en hieronder ziet u het resultaat in concept.

Ze voegen er aan toe dat ze graag na donderdag a.s. de definitieve versie willen maken, die dan zal worden ingediend bij de OSBO.

Dus denk even mee met ze. Zo staan er bijv. in klasse 3  zeven namen genoemd maar er kunnen er maar 6 meedoen. Wie worden het is dus de vraag.

 

Update 13 september 2014. Samenstellingen staan onder menu/extern/Osbo….

 

 

Geplaatst 3 september 2014

 

Osbo competitie

 

De conceptindeling voor onze drie ( jazeker!) teams is bekend en staan op de site onder extern-osbo 1 en osbo 2~3.

Zodra bekend zullen de details, zoals wie speelt in welk team, wanneer wordt er gespeeld, wie zijn de teamleiders etc, worden toegevoegd.

Toetan

 

Geplaatst 1 september 2014                                                                                                                         

Henry heeft foto’s gemaakt van de prijsuitreiking op de laatste jaarvergadering en deze zijn onder een link opgenomen in het fotoalbum

Hiernaast Rob die de kampioen is geworden van de B groep. Dit kampioenschap is dit seizoen voor het eerst ingevoerd en Rob houdt trots de welverdiende Nico Gabriels beker omhoog.

Toetan

Geplaatst 29 augustus 2014
Conform het besluit tijdens de jaarvergadering van j.l.  is de jaarcontributie met directe ingang voor de senioren verhoogd met  5 euro en voor de junioren met 2,50 euro.

De agenda’s voor de senioren en de jeugd staan nu onder de desbetreffende menuknoppen
Toetan

Geplaatst 26 augustus 2014
Op verzoek van onze secretaris is het jaarverslag 2014 op deze site geplaatst. Druk hier en u wordt doorgelinked.
Toetan

 

 

 

 

Rubriek  toernooi

Geplaatst 2 juni 2014


Dubbelschaak ‘97 organiseert op 21 juni het 3de Huub van Dongen Memorial toernooi en voor dit jaar hebben ze wederom een leuk programma weten samen te stellen. Van de Elster Toren hebben zich al vier deelnemers aangemeld t.w., Rob en Wiely en twee John’s. Maar er zijn nog genoeg plaatsen over, dus voor de liefhebbers je kunt je opgeven op de toernooisite: http://www.dubbelschaak.nl/memorial, waar je ook alle andere informatie vindt.

Toetan

 

 

Rubriek  toernooi

Geplaatst 2 juni 2014

 

Vanaf vandaag  live te volgen een toernooi met sterke tot zeer sterke deelnemers en de vraag is natuurlijk of wereldkampioen Magnus Carlsen ook dit toernooi met overmacht op zijn naam kan schrijven.

Hij moet dan o.a. afrekenen met de nummer 2 van de wereld Levon Aronian en de nummer 3  Alexander Grischuk, die na maanden van afwezigheid weer zijn come back maakt. Maar ook de anderen zal hij zeker niet onderschatten; wat te denken van onze Anish Giri, die altijd voor verrassingen kan zorgen of Veselin Topalov met zijn compromisloze aanvalsspel, hopelijk is hij in vorm. En kan Sergey Karjakin in zijn wittebroodsweken nog wat op het bord toveren. Verdere toppers zijn nog  Fabiano Caruana, Vladimir Kramnik , Peter Svidler  en Magnus landgenoot grootmeester Simen Agdestein.

Het blitztoernooi, voorafgaand aan het toernooi en dat dient als basis voor de kleurbepaling, is in ieder geval met ogenschijnlijk gemak gewonnen door Magnus, wat hem recht geeft om zijn startpositie te kiezen. Hij heeft gekozen voor nummer 5, wat inhoudt dat van de negen partijen hij er 5 met wit speelt.

De link is  live.norwaychess.com

 

Het programma

 

 

Toetan

 

 

Rubriek leden

 

Geplaatst 23 mei 2014

 

Rob Nieuwboer wint op weerstandspunten de titel kampioen B klasse.
Lees verder onder nieuws

 

Toetan

 

 

Rubriek leden

 

Terassenschaaktoernooi op 24 mei a.s.

 

Geplaatst 1 april 2014

Op zondag 25 mei wordt weer het terrassenschaaktoernooi door SMB  georganiseerd: www.waalkadetoernooi.nl

Wiely Martens, Tom Derksen., Robby  Nieuwboer en ondergetekende hebben zich al opgegeven, aangezien het toernooi vrij snel vol zit.
Uiteraard kunnen we de samenstelling nog aanpassen.

Ik ga er vanuit dat we traditiegetrouw met minimaal twee teams deelnemen.
Wie doen er mee?

Laat het even (snel) weten, dan zorg ik voor de aanmelding.

 

Update 10 april 2014

Ook hebben zich opgegeven,

Peter Bongers, Hans Polman, Harrie van Ginkel en Tom Derksen

Een derde team is mogelijk !
 
Groeten
John van Ginkel

 

 

Rubriek leden

 

Geplaatst 9 mei 2014

 

John van Ginkel wint beslissingsmatch en is daarmee de nieuwe snelschaakkampioen.
Lees verder onder nieuws

 

Toetan

 

Uitzendingen

Geplaatst 13 mei 2014

 

Het Amerikaans kampioenschap

 

wordt momenteel gehouden in Saint Louis voor de mannen en de vrouwen.

Alles wordt weer vlot  en onderhoudend uitgezonden met live beelden, commentaar etc.

De uitzendingen beginnen om 20.00 uur onze tijd en de link is

 

http://www.uschesschamps.com

 

 

Bij de mannen verdedigt Gata Kamsky (rechts) de titel en bij de vrouwen is dit Irina Krush (links).

 

Update 21 mei 2014

Zowel Irina als Gata wisten in de playoffs hun titel te prolongeren

 

 

 

 

Toetan

 

Rubriek algemeen

Geplaatst 27april 2014

 

Koninklijke onderscheiding voor de heer Rien Crajé.

 

 

 

 

 

 

 

Schaakvereniging De Elster Toren feliciteert meester Rien van harte met zijn verdiende onderscheiding.

Rien wij stellen het zeer op prijs wat jij doet voor de schaakjeugd en onze club. Bedankt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubriek algemeen

Geplaatst 25 april 2014

 

Gefeliciteerd.

 

 

Met nog drie ronden te gaan is Sjoerd van Roosmalen niet meer in te halen en is daarmee

voor de 6e maal clubkampioen senioren.

 

Toetan

 

 

 

 

 

 

 

 

Rubriek algemeen

 

Geplaatst 20 april 2014

Update 30 april 2014

 

 Carlsen wint toernooi door overtuigende zege op Caruana.

 

 

Gashimov memorial 2014 is een toernooi ter nagedachtenis aan de op 10 januari 2014 op 27 jarige leeftijd, tengevolge van een hersentumor, overleden Azerbeidjaanse schaker Vugar Gashimov .

Het toernooi over 10 ronden is sterk bezet met als deelnemers in de A groep de heren Carlsen, Nakamura, Karjakin, Mamedyarov, Caruana en Radjabov

Partijen met commentaar en beeld zijn o.a. via onderstaande link te volgen. In de regel beginnen de partijen omgerekend naar onze tijd om 12.00 uur.

 

http://www.shamkirchess.az/index.php?options=content&id=46

 

Gebruik van deze link is geheel voor eigen risico. Elster Toren aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid in welke vorm dan ook

 

   

Toetan

 

 

 

Rubriek algemeen

Geplaatst 24 april 2014

 

Slapend rijk worden lijkt te kunnen .

 

 

We hebben inmiddels114,50 op onze rekening bijgeschreven gekregen doordat onze leden, zonder dat het hun iets extra´s kost, hun aankopen hebben gedaan door middel van sponsorclicks.  Ga zo door is dus het welgemeende devies.

Toetan

 

Rubriek algemeen

Geplaatst 13 april 2014

 

Hans Polman heeft een verslag gemaakt  van de Osbo wedstrijd van ons tweede team  tegen Wageningen4

Rechtstreekse degradatie ontlopen.

Vol goede moed vertrokken wij (Peter, Henry, Hans P.) met Jo als chauffeur naar Groesbeek waar Pion gastheer was voor de slotronde. Vanuit Elst was Eric de V vertrokken met Jan, Rob en Hans D.

Jo zat zo vol spanning dat we met een omweg naar Groesbeek reden. In Groesbeekcentrum zagen we in een flits Eric richting Nijmegen rennen en even later zagen we de 3 anderen op een pleintje staan. Op de vraag wat ze deden zeiden ze dat er een blauwe kaart in de auto moest. Wij gauw verder. Groesbeek was half opengebroken en dus pakten we de eerste de beste parkeergelegenheid. Na een kort stukje flink doorlopen kwamen we in de al volgestroomde zaal van de Mallemolen om te constateren dat onze tegenstanders er nog niet waren.

Lees verder op Menu/Nieuws

 

Toetan

 

 

Rubriek algemeen

Geplaatst 13 april 2014

 

Geen degradatie.

Mannen van het tweede gefeliciteerd. Wij degraderen niet.!!

Dit bericht kwam zojuist van Sjoerd via Rene Kniest  binnen.

Aan de hand van de uitslagen van de gisteren gehouden KNSB ronde heeft Rene dit helemaal uitgeplozen.

 

Toetan

 

 

 

Rubriek jeugd

 

OSBO PUPILLENDAG

 Zaterdag 12 april j.l. organiseerde De Elster Toren het kampioenschap van de OSBO ( Oostelijke Schaakbond ) voor de jongste categorién  F ( t/m 9 jaar) – G ( t/m 8 jaar ) en H ( t/m 7 jaar ) voor 44 pupillen.

Alle informatie over deze dag vindt u links onder menu/jeugd/pupillen , de foto’s staan onder menu/fotoboek..

 

 

Rubriek algemeen

 

Geplaatst 12 april 2014

update 12.00 u

 

 

Elster Toren 2 heeft de laatste wedstrijd gewonnen tegen Wageningen 4 met 5,5 tegen 2,5 en is daarmee geëindigd op de 6e plaats in klasse 2D.

Een verslagje van het spannende verloop wordt door Hans Polman gemaakt en staat spoedig onder Menu/Nieuws.

Directe degradatie is in ieder geval niet meer aan de orde, alleen bij de zogenaamde  versterkte degradatie, zie Osbo site**, kunnen ook nog nummers 6 in de tweede klasse degraderen..

Hoeveel hangt geheel af van de KNSB competitie en met  name hoeveel OSBO teams er uit deze competitie degraderen.

In onze klasse heb ik  de standen, onder voorbehoud, bijgewerkt en onderstaand vergelijk ik onze positie met 2 andere nummers 6 met gelijke bordpunten.

Klasse  2A     De Combinatie       5 pnt en 18,5  bordpunt

Klasse  2B     Wageningen5         5 pnt en 27,5  bordpunt

Klasse  2D     Elster Toren2          5 pnt en 29,5  bordpunt

Voor wat het waard is, we presteren als beste maar zullen gewoon moeten afwachten.

 

**Bij degradatie van 2 teams is er een normale promotie-degradatie-regeling in de OSBO.Degraderen er 3 teams uit de KNSB dan is er versterkte degradatie. Naast de nummers 9 en 10 degradeert ook nummer 8 uit de promotieklasse en in de 1e en 2e klasse degraderen de nummers 7 en 8 en degradeert ook de slechtste nummer 6.Degraderen er 4 teams, dan degraderen de nummers 7, 8, 9 en 10 uit de promotieklasse, de nummers 6 t/m 8 uit de eerste klasse en de twee slechtste nummers 6 uit de tweede klasse en alle nummers 7 en 8.Degraderen er 5 teams dan degraderen de nummers 6 t/m 10 uit de promotieklasse, de nummers 6 t/m 8 uit de eerste klasse en de slechtste nummer 5, uit de tweede klasse alle nummers 7 en 8 en de 3 slechtste nummers zes.In dit geval promoveren alleen kampioenen van de vierde klasse en beste nummers twee. Pas wanneer er 6 of meer teams degraderen uit de KNSB treedt er versterkte degradatie uit de 3e klasse OSBO op.

Toetan

 

 

Rubriek algemeen

 

Geplaatst 8 april 2014

 

Des keizers baard

Door een verdiende overwinning op Pion 2 met 5,5 tegen 2,5 is Elster Toren1 derde geworden in de OSBO competitie klasse 1B. Voor een wedstrijdverslag ga naar Menu/Nieuws.

 

Toetan

 

 

 

 

 

Update 14 februari 2014

Rokade in de boot en verspeelt ook een punt tegen Zutphen 4-4-Lees verder onder nieuws

 

Geplaatst 11 februari 2014Elster Toren 1 (links) moet puntje afstaan aan UVS3     4-4. Lees verder onder nieuws

 

 

Foto gemaakt door UVS.  Met dank .

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitzending gemist?

 

Op  woensdag 5 febr. 2014 werd  op  Nederland2 de documentaire Bobby Fischer

tegen de wereld uitgezonden. Deze ruim anderhalf uur durende documentaire over

het schaakgenie Bobby Fischer, waarin hij zich ontwikkelt van wonderkind

tot wereldkampioen, van beroemde Amerikaan tot kluizenaar en zich tenslotte verbannen

weet uit eigen land is zeer de moeite waard en een must see voor iedere schaakliefhebber.

De film zal nog wel even op uitzending gemist staan.

Mis hem niet !!

 

 

Geplaatst 7 februari 2014

 

Olympische winterspelen geopend.