Schaakflitsen

2 augustus 2018

Schaakprobleem 9

Wit geeft mat in 2

mat in twee zetten schaakpuzzel 12Oplossing mailen binnen 3 weken na nu naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 9. De oplossing
staat dan op deze site.

Hierbij de oplossing van probleem 8: Dh3+ Kg1  2.Pf3#

 

 

27 juni 2018

Schaakprobleem 8

Wit geeft mat in 2mat in twee zetten schaakpuzzel 11

 

 

 

Hierbij de oplossing van probleem 7: Pd6+ Ke7 2.Pd5#

 

 

 

9 juni 2018

Marc niet te stoppen.
Afgelopen donderdag is het snelschaaktoernooi gehouden.
Van de 12 (!) deelnemers eindigden er twee op de eerste plaats nl. John Remmerts en Marc Groenhuis. Een barrage moest dus uitkomst bieden.
Marc liet deze kans niet voorbijgaan en pakte naast het clubkampioenschap ook de snelschaaktitel, en heeft hiermee deze beker nu 3 maal gewonnen. Uiteraard jammer voor John R, die dit jaar ondanks uitstekend spel net naast ook de andere titels greep, maar ook teleurstellend voor de kampioen van vorig jaar, John van Ginkel, die volgend jaar opnieuw kan proberen om zijn tiende snelschaakkampioensbeker te pakken.

8 juni 2018

Donderdag 31 mei was de afsluitavond voor de jeugd en niet alleen alleen de jeugd maar ook ouders e.a. schaarden zich achter de borden. Het werd een leuke avond en er zijn foto’s gemaakt door Henk Russens. Een greep hieruit  via het menu foto’s onder de kolom “jeugd”

1 juni 2018

Marc Groenhuis is voor derde keer op rij kampioen interne competitie. Zijn directe concurrent John Remmerts keek voor de laatste ronde aan tegen een achterstand van 2 punten. Hij moest winnen van Rob Nieuwboer, makkelijker gezegd dan gedaan, om nog een kleine kans te maken op het kampioenschap. Dit lukte uiteindelijk toch, maar toen ook Marc later op de avond zijn partij tegen Eric de Visser won en was het pleit beslecht. Jo Engels werd kampioen B groep.
Elders op deze pagina's kun je de kampioenen al zien , dus volsta ik hier met alleen tekst.
Volgende week wordt de kampioen snelschaak bekend, en dat is tevens de laatste schaakavond van seizoen.

Toetan

4 mei 2018

 

Schaakprobleem 7
Wit geeft mat in 2

 

 

Oplossing probleem 6
1.Tc7+ Txc7 2.Pb6#

Oplossing probleem 5

1. Tb4-b6 schaak  Ka7 2.Tb8-b7#

 

 

 

20 april 2018

 

Team 3 redt het niet in derde klasse.
Om niet direct te degraderen hadden we 3 wedstrijdpunten nodig, en dat hield in dat de laatste wedstrijd minimaal remise moest opleveren. Daarom werd ter versterking Wiely Martens ingeschakeld en met een alternatieve opstelling hoopten we dat het tegen de nr 2 van de poule zou kunnen lukken. Dit is helaas niet gebeurd en we verloren met 4-2, hoewel wij bij een aantal sterke partijen meer verdiend hadden. Winst was er voor Wiely Martens en Martin van den Eijk, verlies voor Bram Arends, Henk Russens, Willem van den Eijk en Jerry Tijssen.

 

14 april 2018

Team 1 met 14 uit 7 kampioen tweede klasse OSBO

John van Ginkel, captain,heeft een artikel geplaatst. Zie menu-nieuws

 


 

vlnr :John Remmerts,Stefan Brouwers,John v Ginkel,Marc Groenhuis,Hans Polman,Jan Delhaye. Niet op de foto Martin Weijsenfeld,Rob Leijser en invaller Wiely Martens.

 

14 april 2018

Team 2 ongeslagen kampioen in de derde klasse OSBO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlnr: Martijn Vlootman, Jo Engels,Peter Bongers,Rob Knuiman, Rob Nieuwboer en captain Eric de Visser. Niet op de foto invaller Henk Russens.

Lees meer onder menu-nieuws

 

13 april 2018

Rapid competitie

Na 3 speelavonden en 12 speelronden is de kampioen rapidschaak, 20 min p.p.p.p., bekend . John van Ginkel is zijn naam en hij onttroonde de kampioen van vorig jaar,John Remmerts, en mag voor de zevende keer deze beker aan zijn verzameling toevoegen.

Door een internet storing zijn de uitslagen en de complete eindstand er helaas nog niet.

Jo Engels is nummer 2 en nummer 3 is of Hans Polman of Marc Groenhuis of beiden. We zullen het volgende week weten.

 

11 april 2018

 

Van de heer Viets kregen wij het verzoek om onderstaand bericht bekend te maken. En dat doen wij graag maar willen dit niet beperken tot onze leden, en dus is deze site de plek bij uitstek om ieder dit dit leest aan te moedigen om dit goede initiatief te ondersteunen.

 

Gratis senioren daglichtschaak voor vrouwen en mannen

 

Op 1 november 2017 zijn wij van start gegaan met het seniorenschaak op iedere dinsdagmiddag  van 13.30 uur tot 15.30/16.00 uur.(feestdagen gesloten)

Waar: Steunpunt SWOA, de Petersborg,  Slochterenweg 40,  6835 DX Arnhem-Z.  Tel.: 026-3230850. Nabij voetgangers traverse, Kronenburg.

Het initiatief gaat uit van een aantal schaaksenioren en stamt uit de jaren 70/80. Namen van toen Willem Huisman, Wouter Venhoek, Anton Moninx en div. schaakvrijwilligers onder auspiciën van de Stichting Welzijn Ouderen

Arnhem.

Leeftijd is +/- 50 jaar, maar zij, die zonder werk zijn komen te zitten en vluchtelingen uit het AZC-Elden, zijn ook welkom.

Deelname is gratis. Geen Elo rating. De bedoeling is een leuke/prettige/fijne vrijetijdsbesteding. Er is een buffet met frisdrank, koffie en thee tegen betaling.

De indeling van de Petersborg is onlangs vernieuwd en heeft een nieuw kleurtje gekregen. Alle reden om u van harte welkom te heten, voor een leuke partij schaak.

Contactpersoon: Gerard Viets, 026-3810753.

 

We zijn nu bijna 6 maanden verder en dit is de huidige stand van zaken is: wij hebben ongeveer 5 a 6 senioren, die regelmatig komen op de dinsdag middag. Ik streef naar 10 man/vrouw i.v.m. wisselen van spelers. Als er dan een of twee absent zijn, is er toch nog genoeg spelers ruimte.
Er is geen wedstrijd element, wel weten wij van elkaar wie de sterkste spelers zijn. Dus: iedere partij is weer nieuw en vaak wordt er een revanche partij gespeeld.
Auto's kan je moeilijk bij de Petersborg parkeren, af en toe is er een plekje vrij. Geadviseerd wordt om te parkeren, op het parkeerterrein naast de Petersborg / Pleijade, ook aan de Slochterenweg. Koffie/thee kost euro 0,80 en fris euro 1,25
Voor informatie kan je mij altijd via de telefoon 026-3810753
of via e-mail bereiken
viets206@planet.nl.

 

 

23 maart 2018

 

Schaakprobleem 6

 Wit geeft mat in 2

 

 

 

 

 

 

Schaakprobleem 5

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing opgave 4

1 Kg3 Pd4 2.Th2#

 

 

Hierbij de oplossing van schaakprobleem 5: 1.Tb4b6+ Ka7

13 maart 2018

OSBORhenen2 –Elster Toren 2  uitslag 1-5

Met nog 1 ronde te gaan zijn we niet meer in te halen. Eindelijk weer terug naar de tweede klasse.

De uitslagen: winst voor Eric ( had al vooruit gespeeld ) , Rob N, Jo, Henk ( viel in maar sneu voor hem want tegenstander meldde zich af door ziekte ) en remise voor Rob K en Martijn.

 

9 maart 2018

Toevoeging verwijzing verslag Marc

OSBO

Team 1 wint ruimschoots van SMB 2   met 6-2 terwijl team 3 tegen Wageningen 6 het onderspit moest delven.

Daarmee staat team 1 twee punten los van nummer 2 , de Edese SV 1 met nog 1 ronde te gaan. De concurrent moet in de laatste ronde tegen het jeugdteam van de Toren, en wij moeten tegen UVS 5, tweede van onder . Remise is voor ons voldoende om ongeslagen terug te keren naar waar we thuis horen nl. de eerste klasse. Maar laten we dit seizoen nu ook maar afsluiten met winst.

Beduidend minder goed nieuws voor team 3, dat nu onderaan bungelt  en dat als volgende tegenstander de nummer twee OPC 1  heeft .
Alleen winnen is het motto, niets te verliezen dus ga er vol in, succes, onze steun hebben jullie.

 

Marc , bord 1 , liep tijdens zijn partij met een groot vel papier door de zaal en wat hij allemaal opschreef weet ik niet, wel wat hij er van gemaakt heeft. Zoals altijd bescheiden schrijft hij onder meer  in zijn wedstrijdverslag
Ik speelde niet tegen hun gebruikelijke eerstebordspeler, die waarschijnlijk onder de indruk van mijn hoge ELO-rating (volgens mij leef ik royaal boven mijn stand) op een lager bord had plaatsgenomen.”

Het volledige verslag onder menu/nieuws

 

7 maart 2018

 

OSBO

Kampioenschap voor team 2 ?

Eric snelde vooruit naar Rhenen 2 en kwam terug met de winst.
Met deze voorsprong is het nu aan de rest van team 2 om het maandag a.s. af te maken en te promoveren.

 

23 februari 2018

 

OSBO

Pion 3 –Elster toren 1    3,5-4,5
Elster Toren 2  blijft ongeslagen. Ditmaal was de tegenstander ASV 12. Wij pakten met 4,5 -1,5 de vierde overwinning en staan fier aan kop.

Elster Toren 3  trad met slechts 5 personen uit aan tegen ASV 11. Maar ondanks deze handicap werd er toch met ruime cijfers gewonnen. Eindstand 2-4. En dat is na 3 nederlagen een flinke opsteker.
Zie meer onder
menu/osbo.

 

17 februari 2018

 


 

De twaalfde editie van het Elster Toren Rapid toernooi is gewonnen door Rob van Meurs ( links) met een score van 6 uit 7.

Er waren 47 deelnemers. Onze beste Elster Toren schaker werd Jan Delhaye op de tiende plaats met 4,5 punten.

Kijk voor meer info en fotolink onder menu/toernooi 12

 

 

2 februari 2018

OSBO cup

Et 1 vliegt eruit tegen Pion2 met 0,5 tegen 3,5 en kan zich nu geheel wijden aan winst in Osbo.

Winst voor: niemand, behalve Wim Gielen, maar die speelde bij Pion2, remise voor John VG en verlies voor John R, Marc G en Martin W.

 

 

29 januari 2018

 

Zaterdag jl. is het Schoolschaaktoernooi gespeeld.
Onder menu/schoolschaak staan een prima verslag,

de uitslagen en een link naar de foto’s.

 

(foto’s Henk R.)

 

 

 

 

 

 

 

19 januari 2018

Schaakprobleem 4

 

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na nu naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 4. De oplossing staat daarna op deze site .

 

 

Oplossing probleem 3: 1.Tg7 Dc8 2.Dg6#

 

 

 

 

 

 

19 januari 2018

OSBO
Elster Toren 1 dendert door met 7 tegen 1 overwinning op Kasteel 2 en gaat vol voor het kampioenschap.
Elster Toren 2  is ook nog zonder verliespunt door van  Cirkel 2 met  4 tegen 2 te winnen, goede invalbeurt van Henk Russens

Elster Toren 3 was kansloos tegen Velp 2 , slechts een half bordpunt was de buit en daardoor staan we nog steeds op 0 punten.
Zie meer onder
menu/osbo.

 

12 januari 2018

In OSBO cup blijkt team ASV 4 maatje te groot voor  ET2.

Rob K en Eric d V speelden remise ,Martijn V en Rob N verloren.

Eindstand 1 tegen 3

 

           

15 december 2017

OSBO
Elster Toren 1 overloopt ASV 7  met 6,5-1,5 en staat fier aan kop met  6 uit 3. Zie meer onder menu/osbo.

 

10 december 2017

Geheimschrift ontcijferd !

Hier het verslag van Rob K of zoals hij zichzelf noemt Rob4.

Elster Toren 2 zet Tornado 2 in code oranje op code rood

Op 8 december, het weer was code oranje omdat een hevige sneeuwstorm de Betuwe teisterde en Elst in het bijzonder, zouden we om half 8 aantreden tegen de Tornado 2. Ik besloot het kalm aan te doen in de sneeuwstorm. Het was goed dat Sinterklaas net van de daken was want anders had het weer de goedheiligman er wel vanaf geblazen……… Meer onder nieuws

 

9 december 2017

OSBO

ET2 wint van jeugdteam Tornado met 5,5-0,5

Winst voor: Rob4 K,Rob N,Jo,Peter,Martijn en remise voor Eric.

Ik zag Rob K tijdens de wedstrijd driftig aantekeningen maken en toen ik op een onbewaakt ogenblik toevallig dit papier onder ogen kreeg

zag ik een soort steno spijkerschrift. Afijn, voor mij onleesbaar, maar misschien weet ROB4 er nog een aardig verhaaltje van te maken. En dat zetten we graag hier neer.

Toetan

 

Probleem

5 december 2017

schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 2 weken na plaatsing naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 3. De oplossing staat daarna op deze site .
Hapo

 

 


Oplossing schaakprobleem 2: 1. Ta7+ Kc8 2.Pb6#

 

 

5 december  2017

 

KNSB cup

Kijk voor individuele uitslagen onder nieuws.
Elster Toren 1 speelt gelijk tegen NBSB team uit Waalwijk. 2-2
Waalwijk bekert verder na winst in vluggertjes.

 

OSBO cup

Et 1 vrij in eerste ronde en team 2 tegen ASV4

 

20 november 2017

OSBO

ET1 wint van jeugdteam De Toren met 6,5-1,5

Winst voor: Marc, John R, John vG,  Stefan, Jan, Rob en remise  voor Hans,verlies Martin W

 

15 november 2017

OSBO

ET3 tegen Sleutelzet wordt 2,5 -3,5.

Winst voor Henk, remise voor Bram, Jerry ,Willem en verlies voor Martin en Ton.

 

Toernooien

6 november 2017

Elster Toren organiseert 27 januari 2018 in samenwerking Stap voor Stap het Overbetuwe Schoolschaaktoernooi.
Kijk voor meer informatie bij
menu/schoolsch.2018

 

Probleem

3 november 2017

schaakprobleem 2

 

 


 

 

Oplossing probleem 1      1.Ld1 Ta1 2.Le7#

 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op deze site .
Hapo

 

26 oktober 2017

Verslag

Tussen kunst en………
Afgelopen dinsdagavond (24 oktober) vertrokken we met een groepje van 7 (jeugd)schakers naar Nijmegen-Lent voor een wedstrijd tegen de jeugd van UVS en eenmaal daar was men nog druk met het opzetten van de borden, bovendien was er nog een achtste lid van de Elster Toren aanwezig waardoor er nog meer plezier ontstond. ……………..

Lees meer onder menu/jeugd en zie de foto’s onder menu/foto’s

25 oktober 2017

Probleem
schaakprobleem 1
Ook dit seizoen weer ruimte voor schaakproblemen. Aan het eind van het seizoen stellen wij een prijs beschikbaar voor diegene die de meeste goede oplossingen heeft ingestuurd.

 

 


 

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen binnen 2 weken na nu naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 1. De oplossing staat daarna op deze site .
HaPo

Toernooien
21 oktober 2017
Alles over het 7e Elster IJSCO toernooi is te vinden onder menu/jeugd/IJSCO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een drukke en geslaagde dag met 88 deelnemertjes aangevuld met de nodige begeleiders en helpers.

toetan

18 oktober 2017
KNSB cup
Elster Toren 1 verslaat OSBO cup kampioen SMB 1      !!!!
Lees meer onder nieuws

13 oktober 2017
OSBO
Elster Toren 1 wint eerste wedstrijd thuis tegen Ede 1  met 5-3. Winst voor  Marc, Wiely en John R, remises van Hans,John v G,Stefan en Martin W, verlies Rob L.
Elster Toren 3 verliest eerste wedstrijd thuis tegen UVS 6 met 2-4.  Winst voor  Willem, remises van Bram en Maik, verlies Martin,Jerry en Henk.
10 oktober 2017
Elster Toren 2 wint eerste wedstrijd uit tegen Bennekom 3 met 5-1.
Rob K, Rob N, Eric, Jo en Peter wonnen en Martijn speelde een prima partij, maar een foutje in het pionneneindspel werd hem fataal.
Toetan

Zonnetje
4 september  2017
Tijdens de ALV van afgelopen 31 augustus zijn o.a. de prijswinnaars van het seizoen 2016-2017 voorzien van diverse maten bekers. Dit alles is vastgelegd door Jan Delhaye en is te zien onder menu foto’s.

Dit is normaliter het plezierigste hoogtepunt van de vergadering maar deze keer was de kers op de taart de verrassing die we voor Eric de Visser in petto hadden.

Eric had aangegeven met ingang van 1 september 2017 te stoppen met de activiteiten verband houdende met het jeugdschaak. Wij spreken onze dank uit  voor alles, en dat is echt heeeel veel, wat hij voor de club en vooral voor de jeugd heeft gedaan en maken hem erelid van onze vereniging.

 


Naast dit erelidmaatschap ontving Eric een pen met inscriptie en zijn echtgenote een bos bloemen.
Eric heeft destijds ook veel werk gestoken in het vastleggen van de historie van het ( jeugd) schaak, dit verslag is te vinden onder historie en de moeite waard om te lezen.

En… omdat Eric nu wat tijd over heeft vroeg ik hem of teamleider van het tweede OSBO team iets voor hem is. Even over nadenken mag en de dag erop  mailt hij ons de opstelling en gaat er helemaal voor. Nemen we dat wat hij heeft bereikt met het jeugdschaak als maatstaf, dan gaan we dit seizoen het heel goed doen.
Toetan

Toernooien
4 juni 2017

Voor de jeugd

 

Schaakvereniging

De Elster Toren

organiseert het

 

7e Elster IJSCO toernooi op zaterdag 21 oktober 2017.

Zie voor meer informatie menu/jeugd/IJSCO

 Voor eerdere flitsen klik hier